Hírfigyelő Creative Commons License 2022.08.07 0 0 732

Kérdésem lenne előhívással kapcsolatban. (Valaha volt fotós ismerősöm, de tőle sajnos már nem lehet megkérdezni ezeket a dolgokat, mert az illető fotós időközben sajnos már elhunyt.)

 

1./ A színes negatív filmhívásról, és

2./ A színes diapozitív filmhívásról szeretnék részletesen kérdezni. Van jó néhány ilyen előhívandó filmtekercsem, ill. még olyan is ami még nincs elfotózva, de hőtőben van tárolva kellően alacsony hőmérsékleten és még jók a tekercsek, tehát lehet még rájuk ráfotózni.

 

Egyelőre még teljesen laikus vagyok e témában, de viszont a kémia mindig is erős oldalam volt 4,5-ös átlaggal, és a vegyszerek és vegyi reakciók és egyenleteik terén eléggé képben vagyok.

 

1./ Milyen vegyszerekre van szükség a színes negatívfilm-híváshoz, mi ezeknek az összetétele, és milyen sorrendben, hány perces hatóidővel, és az egyes hívási és fixálási fázisok között hány perces szünetidőkkel kell dolgozni?

 

2./ Milyen vegyszerekre van szükség a színes diapozitívfilm-híváshoz, mi ezeknek az összetétele, és milyen sorrendben, hány perces hatóidővel, és az egyes hívási és fixálási fázisok között hány perces szünetidőkkel kell dolgozni?

(Utóbbiról annyit tudtam utánaolvasni, hogy ezeket a diapozitív filmeket még ún. "fordítós filmeknek" is nevezik, mivel több fázisban hívják őket elő, először fekete-fehér negatív hívást végeznek rajtuk, aztán egy másik előhívó vegyszerrel a második fázisban átfordítják őket színes diapozitív hívásúra, majd elvégzik a fixálást, végül a fixálót semlegesítő oldattal lemossák, megszárítják, és innentől kezdve lesz nézhető az elkészített diafilm. Jól olvastam utána, valóban ez a vázlata az előhívásnak?

-- Viszont ha tényleg így is van, a hozzá szükséges előhívó vegyszereket és használatuk pontos módját és a betartandó pontos hatóidejüket akkor sem ismerem, így ezért kérnék tőletek mindezekről részletes szakmai útmutatásokat.

Ha pontosan követem a leírást, akkor valószínűleg nekem is sikerülni fog, hiszen csak vegyszerismeret, és az alkalmazási sorrend és a hatóidők szigorú betartásának, és a sötétkamra pontos kivitelezésének kérdése az egész. Sötétkamrának való helyiségem van, fényzáró, és vörös fényű izzóm is van hozzá több is.)