gyorskeresés00 Creative Commons License 2022.08.03 0 0 1198

Annak a 39-nek igen utána kellene nézned :) 

 

Először is teljesítették szövetségesi kötelezettségüket, mivel hadat üzentek a németeknek.  Arra senki se számíthatott, hogy a lengyelek ilyen gyorsan összeomlanak, mivel a páncélos ékek és a légierő együttműködésén alapuló blitzkrieg  teljesen új volt és mindenkit meglepett.

 

A városi legendával ellentétben az se igaz, hogy semmit se tettek, pl. Franciaországból elindult egy 17 teherhajóból álló konvoj a Földközi-tengeren keresztül Romániába, amely katonai felszerelést, beleértve repülőket, tankokat, sok lőszert szállított. Arról volt szó, hogy a román (és magyar határ térségében galíciai hídfőbe és az akkor lengyelekhez tartozó Podlesiebe húzódik vissza a lengyel haderő, azonban a szovjet támadás után a lengyel kormány parancsot adott az evakuációra.  A konvoj élhajója már a román Konstanca közelében járt, mikor visszarendelték őket a francia anyakötőbe.

 

Magyarul erről még nem olvastam, de angol nyelven elérhető (forrást most nem tudok megnevezni, ha érdekel keress rá).

 

A 30-as években a lengyel külpolitára dokumentáltan hatással volt a magyar érdek figyelembe vétele,  úgy a román, mint a  csehszlovák viszonylatban (nyilván a saját értekkel összhangban), erre dokumentált példa, hogy a lengyel diplomácia a háttérből támogatta a magyar-szlovák viszony rendezését, egy rövid pillanatra felmerült a magyar-szlovák perszonálunió lehetősége is, miután ez Horthyék fafejűsége miatt ugrott (nem voltak hajlandóak garanciákat adni a szlovákoknak a szlovák többségű vármegyék területi autonómiájára, illetve a szlovákság nyelvi jogaira) utána  a szlovákkal szemben támogatták a magyar revíziós törekvéseket.

 

Lapoztam a témát a magam részéről :)

Előzmény: FD 6667 (1197)