kgaboroo Creative Commons License 2022.06.26 0 0 79455

A mágneskuplung behúzó tekercsében van egy biztonsági olvadó biztosíték. Arra szolgál, hogyha valami oknál fogva megszorulna a kompresszor akkor az emiatt csúszó kuplung termelődő hőmérséklete ezt a biztosítékot a tekercsben kiolvassza. Ettől megszakad a tekercs áramköre és elengedi a kuplungot.

Viszont ekkor mágnestekercset kéne cserélni mert az egész egybe van öntve valami műanyag gyantafélével.

A tekercs ára 140-170 ezer forint között változik. A Suzuki Sumonál 140, a szervizben 170.

Nekem Scrossom van de valszeg hasonló kompresszor van a Swiftben is.

Nálam az volt a probléma, hogy hol kapcsolt hol nem. Hidegen bekapcsolt aztán magától kikapcsolt. Azt vettem észre, hogy egyszercsak nem hűt. Aztán megint ment egy darabig, utána megint nem.

Kétségbe estem mikor mondták a klímás szervizben, hogy nem kapcsol a kuplung és mennyi az ára.

Először azt hittem, hogy elment a gáz belőle, ezért mentem a klímaszervizbe.

Ott mondták, hogy először csináltassam meg a kompresszor kuplungját utána megmérik a gázt benne.

Nem tudtam hirtelem mit csináljak. Szétszedtem a mágneskuplungot, kivettem belőle a tekercset, hogy megnézzem áram alá helyezve mágneses-e.

Hiába adtam rá áramot nem működött. Olvastam, hogy újra lehet tekercselni ezért elvittem egy klímaszerelőhöz a tekercset. Majd csatolok képet.

Ő is kimérte és mondta, hogy szakadt a tekercs áramköre de van rá orosz megoldás ingyért.

A tekercs műgyantával beöntött részén van egy kis kipúposodás, ott van az olvadóbiztosíték belekötve a tekercs szálába. Kis gázégővel megmelegítette a gyantát a biztosíték felett és így finoman ki lehet kaparni a gyantát a biztosíték mellől.

Kicsíped a kiolvadt biztosítékot és egy forrasztóón darabbal áthidalod. Magyarul a biztosíték helyett egy forrasztóón darabot forrasztassz be a tekercs szálába.

Az áramkör ismét zárt lesz és a mágneskuplung működik.

Ezt már otthon csináltam meg, ő csak elmondta miként csináljam.

Szépen kicsíptem a biztosítékot és beforrasztottam helyette egy forrasztóón darabot. Kb 1 cm-es darab kell.

Hogy ne legyen szabadon, olvasztottam egy kis műanyagot és rácsepegtettem.

Összeszereltem és tökéletes lett, azóta hibátlanul működik a klíma, még gázt sem kell utántölteni. A mellékelt képen látod a mágnestekercs biztosítékát. Ebben a parányi biztosítékban is egy ónszál van ami talán elszadt és hol érintkezik hol nem. Nálam ez volt a probléma.

A klímaszerelő azt mondta, hogy ugyanúgy megmarad a biztonsági funkció, a lényeg, hogy ne rézdróttal hidald hanem forrasztóónnal.

 

Előzmény: Lacika28 (79454)