venuto Creative Commons License 2022.06.07 -1 0 233

Pozsony , vagy 40 év óta először ( vonat expressz , retúr 10 000 froncsi, 2,5h ). A Szent Mihály Kaputól köpésnyire van a Biela utca 5.-ben a Factory nevű söröző. Ülünk kint előtte a feleségemmel , és szemben nagyon furcsa falfestmények . Ilyenek szoktak lenni templomokban , s akkor freskó a nevük , ki tudja miért. A 3 hatalmas kép , mint valami triptichon áll az ember előtt , és a középsőnél valami óriási gnóm karján egy majom (?) ül , a jobboldali pedig valami furcsa harlekines alakot fest le , hihetetlenül vékony lábszárakkal , s mindegyiknél van fent és lent , vagyis a világ értelmét megadó legnagyobb fizikális törvény , a gravitáció rend-ben van. 

Mármost azt lehet látni, hogy valami baj , sérülés történhetett a falon , mivelhogy bizonyos részek le lettek festve , majd az is lát6ó, hogy az egyes lefestett festésrészek átütöttek . De nem ilyen egyszerű a helyzet , mert közelebbről megnézve szerintem valaki homályosan (!) visszafestette a lepingált részeket . Ha ez viszont igaz , akkor az áll fenn , hogy Valaki névtelen ( nékem van olyan iráni --és persze döbbenetNagy -- filmem , aminek a filmrendezője annyira antikarrierista , hogy ehhez képest még a Gazember Waszlavik László is egy sunyi arrivista : nem írta ki a nevét...), szóval Valaki Alkotó megfestette a Reményt egy olyan világban , ami elfelejtette már a krisztusi Hit-Remény-Szeretet triászát : lássátok , van Remény , még igenis , hogy vissza tud jönni a valahavolt érték...

Nézzétek meg . Ahogy a világ legfontosabb szobra a koppenhágai kikötőben levő Kis hableány , akkor lehetséges , hogy ez a festmény meg a legfontosabb . 

  far severö sapirico, 2022.VI.6., Pünkösdhétfő