vélemény Creative Commons License 2022.05.02 -4 3 8342

A Teatro Olimpico bejáratánál van mosdó. Kijárat az épület hátoldalán.

Utána visszamentünk a Santa Coronaba. Már volt jegyünk. Ez egy szép templom néhány  jó oltárképpel, márvány intarziás főoltárral, faragott kórusszékekkel.

A kombójegyünk ajánlott egy palotát, a Santa Corona utcájába, ahol most a Galleria Italiana nevű kiállító hely található. Ez egy nagyon díszes sőt túl díszes palota freskókkal, rengeteg stukkóval,  főleg aranyozott stukkókkal. Annyira giccses, hogy már gyönyörű. A kiállításon szerepel néhány Pietro Longhi mű. Őt nem tudom festőként komolyan venni, de vigyorgok a legtöbb képe láttán. A palotában van mindenféle kiállítás, az ikonok nem igazán érdekelnek. Viszont váratlanul belefeledkeztünk egy fotókiállításba. Fekete-fehér képek, Olaszország 1945 és 1965 között. A mindennapi élet képei. I Én itthon is a Fortepan rajongója vagyok.

Legvégül, a kombijegy utolsó állomásaként  a Palazzo della Raggione következett. Itt Bazilika  a neve. Ugyanúgy mint Padovaban, lent egy nyitott csarnok, fent egy nagy terem hajófenék alakú nagy mennyezettel. A 15. század  közepén készült, Palladio becsomagolta, kétszintes loggiaval vette körül. Lépcsőn és liften is fel lehet menni. fent a lift mellett mosdó. Viszont mi jegyünkkel csak a terem bejárati részét tudtuk megnézni. A nagyobb részében  egy ideiglenes kiállítás volt, " A mester és műhelye" címmel. Palladio, Veronese, Bassano és műhelyeik művei voltak kiállítva. Kihagytuk.

Mi maradt ki? Mert kimaradt néhány dolog. A város további fontos látnivalói a Vasútállomás mögötti dombon találhatók. A Rotundat Palladio legszebb művének tartják, három oldalról timpanonos oszlopos homlokzattal, középen kör alakú térrel. Ezt is Scamozzi fejezte be. Az Urániában vetített filmben sokat mutatták, egy művészettörténész az épület tulajdonosa.  Csak szombaton látogatható, mi az útitársaik miatt nem tudtuk úgy szervezni az utazást, hogy pont szombaton legyünk Vicenzában

A másik épület a Villa Valmarana,  amely már a 17. század műve. Itt az épület belseje a fő látnivaló, a fő  szárnyat az id. Tiepolo ( ő a híresebb), a mellékszárnyat pedig a fia freskói díszítik.

A harmadik épület a hegye egy templom,a Bazilika di Monte Berico. Ez egy zarándokhely,  a templomot Mária csodás megjelenésének emlékére építették. A templomhoz egy hosszú,kápolnákkal épített árkádon keresztül lehet eljutni.

Ez a három látnivaló megtekintése egy  legalább egy félnapot igénybe vesz. Még előfordulhat, hogy Veronából csak ezek miatt eljövünk még egyszer.