Theorista Creative Commons License 2022.04.18 0 2 552

A Walter Pohl neve által fémjelzett kutatócsoport friss kutatása szerint a pannóniai "avarok" belső-ázsiai komponense igen rövid idő alatt vonult át Eurázsián. Legalábbis az új ásatag dns-t érintő genetikai vizsgálat eredményét így magyarázzák. 

 

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a távol-keleti minták, melyekkel a Duna-Tisza-közi mintákat egybevetik térben és időben is igen tág határok közé tartoznak, ráadásul az ún. zsuanzsuan korszak sajnos kutatási okokból is, sötét kornak számít. Így érthető, hogy a teljes mintában mindössze egyetlenegy(!) zsuanzsuannak vélt minta szerepel (amúgy a "heftalitákat" 0, vagyis nulla minta képviseli). Ráadásul a javarészt régészeti adatokra épített földrajzi kiterjedés sem tűnik korrektnek. 

 

 

 

Bejelöltem a fönti térképen a zsuanzsuan birodalom magterületét. Sören Stark egyik írását vettem ehhez alapul, aki a történeti forrásokat is használva, azok azonosítható földrajzi támpontjait is bevonva adta meg kb. ezt a területet. 

 

Kifejezetten érdekes a Yihe-Nur elittemető (5 sír, közte van bolygatatlan is -- kitűnő képanyag található a linken), melyet Stark -- a feltáróktól eltérően, zsuanzsuan vonatkozásúnak gondol. Kétségtelenül érdekes a gondolatmenete, és figyelmezteti az embert, hogy milyen korlátai is lehetnek a régészeti vonatkozásoknak, hisz a sírok számos jellemzője alapján inkább (hszienpi) Északi-Vej temetkezésekre gondolhatnánk. 

 

 

Ami a sírmellékleteket illeti, abban is van számos igen érdekes dolog. Abban semmi meglepetést nem kell látnunk, hogy a Yihe-Nur temetkezésekben túlnyomórészt Északi-Vej eredetű kínai tárgyak vannak, pl. az aranyozott bronz fogantyúkkal/szerelékekkel ellátott fakoporsók. Van azonban egy kifejezetten míves kialakítású baktriai/heftalita aranyozott ezüst csésze, valamint több üvegtárgy is. Az üvegkészítés viszonylag későn vált ismertté Kínában, és a mesés távoli Nyugat egyik egzotikus kincsének számított a korai időkben. Az üvegtárgyakon végzett műszeres vizsgálat szerint a korábbi elgondolás megdőlt, ti. hogy római eredetűek volnának bizonyos kínai és koreai üvegtárgyak, az új eredmények szerint ezek Szászánida portékák.

 

Még egy jellegzetes és sok figyelmet kapott tárgyat említenék meg: ez pedig a "kunbábonyi kagán" félhold alakú melldísze. Sören Stark összesen 17 példányt vett számba:

 

 

Mint a térképen látható a 17 ismert példány zöme két helyen sűrűsödik. Egyrészt Kínában a mai Belső-Mongóliában, másrészt pedig Oroszország Bajkálontúli Területén. Három példány található még Kelet- és Közép Mongóliában. Az Altájtól nyugatra mindössze három darab vált eddig ismertté: egy Oroszországban a Felső-Ob mentén, egy Kirgizisztánban Biskeknél és a harmadik Magyarországon.