Jeff. Creative Commons License 2022.03.17 -3 2 8970

Lisszabon és környéke tömegközlekedéséhez néhány információ

 

Az elővételben vásárolt és a kártyákra feltöltött jegyeket meg lehet venni jegypénztáraknál vagy automatáknál is. A napi jegyek Viva Viagem kártyára feltöltve a használat megkezdésének percétől számított 24 óráig érvényes. https://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25334535-bcdcaa56/758865

Egyszerre két különböző típusú jegy nem lehet ugyanazon a kártyán. Napijegyet nem tölthetsz fel olyan kártyára, ahol van maradék más fajta egységtípusú jegyfeltöltés. Ha, a Rossio vasútállomásból Sintrába szeretnél menni, akkor a vonatjegyhez külön kártyát kell venni. A képen látható középső sötétebb zöldet a vasúti jegy feltöltéshez adnak, ami a hátulján a négy ikonos ábra közül csak a vasúti mozdony jele van kontúrosan kiemelve. Csak ezzel léphetsz be a peronra, amit egy kapu előtti szenzorhoz érintesz. Itt láthatod: http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25312367-91a9a32b   A vonaton jön a kalauz, amit ismét ellenőriz, majd az állomásról kifelé is érintve hagyhatod el.

 

Train Rossio-Sintra: Rossio <-18 min-> Queluz-Belas the Queluz Palace is 1.1 km away <-2 min-> Monte de Abraão the Queluz Palace is 1 km away <-17 min-> Portela de Sintra <-2 min-> Sintra

 

https://www.cp.pt/passageiros/en/train-times/Train-time-results#!

 

A kártyákat automatából is megveheted, ha nem akarsz sorba állni a pénztárnál. Állítsd át a nyelvet angolra és kövesd az utasításokat. Először felkínálja, hogy (With a reusable card - Insert card to reload/read) feltöltés a már meglévőre/ összeg ellenőrzés (ez a felső lehetőség kártyatípusokkal illusztrálva), vagy (Without a reusable card - Purchase your card) új kártyát szeretnél vásárolni (ez az alsó szöveg). Ráböksz a +-ra amennyi kell, majd (Continue) - Folytatás. Kiválasztod, hogy milyen feltöltést szeretnél a többféle variációból. Az új kártya ára 0,50 €.

Egyszeri vonaljegy korlátlan számú utazás 1 órán belüli átszállási lehetőséggel, (metró, villamos, busz) de a metróhálózaton nem lehet két egymást követő utat megtenni. (Carris Metro Ticket) 1.50 €.

24 órás napijegy (metró, villamos, busz, siklók, liftek) (Daily Ticket) 6,45 €.

Extra napijegyek is vannak, ami az egyik kompozással bővül és 9,60 € (Cacilhas és Cais do Sodré között).

A másik elővárosi vonat használattal együtt 10,70 €. Ez a napijegy korlátlan számú utazásra érvényes a teljes CARRIS hálózaton, a Metro és a CP (Lisszaboni városi vasúti szolgáltatás, amely magában foglalja a Sintra, Azambuja, Cascais és Sado vonalakat) hálózatán 24 óráig.

A Zapping jegy és a VIVA GO ára 1.35 € (1 óra a teljes hálózaton).

Bökés, majd mennyiség meghatározás. Folytatás után összegzés és fizetési mód választás a következő feladat. (Cash - Bank Card) Készpénz vagy bankkártya. Bankkártya esetén csak akkor vedd ki a plasztikot, ha már kiírja, hogy Thank you! Új feltöltés esetén hasonló módon kell eljárni csak akkor a már nálad lévő Viva Viagem kártyát be kell dugni a megfelelő helyre.

A közlekedési járműveken vásárolt jegyek csak azon a buszon vagy villamoson érvényes, ahol megvásároltad. A járműből való kiszálláskor már nem érvényes.

Busz 1 út - 2.00 €, villamos 1 út - 3 €, Bica, Lavra, Gloria siklók 2 utazás - 3,80 €, Santa Justa lift 2 utazás - 5,30 €. A Lisboa Card, a Cascaisba és Sintrába irányuló vonatokra is érvényes.

Nem feltétlen szükséges minden napra jegyet venni, mert a leglátogatottabb pontok gyalog is bejárhatóak. Előre megtervezett napokkal lehet úgy csoportosítani a távolabbi látnivalókat, hogy a napijegy optimálisan legyen felhasználva. Pl.: esetleg egy napon kipróbálni a Santa Justa liftet, a 28-as villamost és a siklókat. Ezekre nagyon megéri a napijegyet választani.

A Zapping jegytípus időkorlát nélküli a feltöltés és CP elővárosi vonatra, kompra is érvényes, de a megfelelő viteldíjakat kell fizetni (pl. nem 1,35 eurót kell fizetni a Sintra-i utazásért, hanem 4 zónásat). Az érvényesítés után bármelyik útvonalon és bármely irányban, korlátlan számú alkalommal 1h30 óra alatt tudsz átszállni, de a következő félórában be kell fejezni az utat, és az állomásokra és a vonatokra történő újbóli belépés nem engedélyezett. Egy érvényesítéssel csak a lisszaboni városi szolgáltatásokon belül változtathatsz 90 percig. A kártyát minimum 3 euró és legfeljebb 40 euró értékben lehet feltölteni. A lisszaboni vonatjegyirodákban és jegyárusító automatákban a következő pénzegységeket töltheted a kártyára: 3 €, 5 €, 10 €, 15 €, 20 €, 25 €, 30 €, 35 € és 40 €.

Metró vonalak: https://www.lisbonportugaltourism.com/images/lisbon-metro-map.jpg

A lisszaboni metró minden nap, a hétvégéket is beleértve, reggel 06:30 és 01:00 óra között közlekedik.

Busz vonalak: https://lisbonmap360.com/img/0/lisbon-bus-map.jpg

Lisszabon tömegközlekedési vonalai: http://www.inat.fr/files/lisboa-mapa-rede-integrada.pdf

https://www.mapaplan.com/travel-map/lisbon-portugal-city-top-tourist-attractions-printable-street-plan/high-resolution/lisbon-top-tourist-attractions-map-08-carris-tram-route-tramway-stop-electrico-funicular-cable-aerobus-shuttle-greater-public-transport-zone-high-resolution.jpg

Elővárosi vonat vonalak: https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5bcfc8c07a1fbd730b2ba933/1577745979282-CZ18EPW667V2KK9DMFZL/lisbon_train_system_map.png

 

Lisboa Cais Do Sodré – Cascais vonat

 

A vonat Cascaisba a Cais de Sodré állomásból indul és ezért egyszeri 4 zónás viteldíjat 2,30 kell legombolnunk.

 

https://www.cp.pt/StaticFiles/timetables/lisbon-cascais-urban-trains.pdf

 

Cais Do Sodré - Santos - Alcântara-Mar - Belém - Algés - Cruz Quebrada - Caxias - Paço De Arcos - Santo Amaro De Oeiras - Oeiras - Carcavelos - Parede - São Pedro Do Estoril - São João Do Estoril - Estoril - Monte Estoril – Cascais

 

Cascais – Cabo Da Roca – Sintra 403 busz

 

Bus 403 Cascais Terminal - Sintra Estação: Cascais Bus Terminal <-22 min-> Cabo da Roca <-30 min-> Live Science Centre (Ribeira Sintra) <-7 min-> Sintra Train Station

 

Cascaisból a 403-as busz megy Cabo da Rocába. 1,15 A buszok mezei helyközi járatok sofőrös, egyszeri célpontos jegykiadással.

A vasútállomásból http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25341817-1111df63/user kifelé jövet jobbra lesz egy aluljáró és az út túloldalán találjuk a buszpályát.

Ott megkeressük a 403-as buszt, amelyen a sofőrtől tudjuk megvenni az oda menetre a jegyet. Visszafelé (vagy Sintrába) szóló menetrendet itt találod: http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25312365-ea73317b/user

Azt, hogy mikor érdemes Cabo da Rocába menni, az már személyes indoklási elhatározástól is függhet. Például, hogy az aznapi túrát milyen egyéb programokkal kapcsoljuk, vagy őszi-téli-tavaszi utazás esetén indokolt lehet már a nap első felében megtennünk. Én fotósszemmel terveztem a korai (délelőtti) érkezést, mert akkortájt még a nap nem az óceán felől világítja meg a kontinenst. Így jobb fényviszonyokra is számíthattam egy óceán-kőkereszt-kerítés-szakadék variációs fotók készítéséhez.

http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25341823-8baf7f92/user

http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25341821-318ffa12/user

https://indafoto.hu/nagy_istvan/portugalia_2

https://indafoto.hu/nagy_istvan/portugalia

https://indafoto.hu/nagy_istvan/porto_2018

 

Cabo da Roca-ból szintén a 403-as busszal lehet tovább haladni Sintrába.

 

A Sintra, Cabo de Roca, Cascais útvonal egy nap alatt sűrűnek tűnik. Főleg ha úgy vesszük, hogy csak Sintrára legalább egy-két nap kellene mire érdemben (nem rohanva) bejárjuk. Mi egy teljes napot szántunk a Pena kastélyra, Mór várra és a város központjára. A nagy távolságok és a domborzati viszonyok miatt a busszal való közlekedés ajánlott a Sintra környéki látványosságok megtekintéséhez.

Az állomástól jobbra lévő megállótól lehet indulni. https://goo.gl/maps/1YpPNwdhYyG2 Körjárat jegyet érdemes venni, ami a 434-esre 6,90 €. Lényeges lehet előre eldönteni azt is, hogy melyik objektumot nézzük meg hamarabb, mert ha pl. a Pena kastélynál szállunk le először, akkor már csak egy másik jeggyel tudunk visszamenni a Mórok várához, ami a kör első állomása, vagy vissza sétálunk 350 métert. Visszafelé nincs járat, csak előre a kiindulópontra. Tehát, egy körre szól a jegy.

 

https://pianotohikouki.com/wp-content/uploads/2020/02/sintra-bus-map.jpg

 

http://cdn6.ezportugal.com/wp-content/uploads/2015/03/Map-Sintra-portugal.pdf

 

Kiegészítésképpen még van olyan kombi napijegyes lehetőség, mint a Sintra Green Card 2 Palaces kártya opció, amely  tartalmazza a Sintra CP vasúti vonalát, a Scotturb 434-es útvonalát, a Sintra Nemzeti Palotához és a Pena palotához való belépést, valamint egy kiválasztott múzeumba (Természettudományi Múzeum, Ferreira de Castro Házmúzeum, Anjos Teixeira Házmúzeum, Leal da Camara Házmúzeum és a MU.SA) való belépést. Ára: 31,40 €

Sintra Green Card 3 Palaces opció tovébbi még egy belépőt is tartalmaz a Queluz Nemzeti Palotájába. Ára: 40,00 €

Hop on hop off all Buses 24 hours 15,20

 

Train & Bus

 

CP-Scotturb combined ticket 16 A kombinált jegyet Viva Viagem kártyára töltheted. A felhasználás napján érvényes éjfélig. Ha már feltöltötted, de nem használtad fel, akkor még érvényes 1 évig a kártya és a rajta lévő jegytípus is.

Korlátlan számú utazást kínál a megvásárlás napján, a CP Sintra, Cascais és az Azambuja vasúti vonalak (az Alcântara-Terra és Oriente között) és a Scotturb összes buszjáratára.

Scotturb buszjáratai:

  • Cascais - Cabo da Roca - Colares - Sintra

  • Sintra - Castelo dos Mouros - Palácio da Pena

Sintra 434 Busz: Sintra Train Station > Historic City Centre, Tourist Office, Sintra National Palace > Castle of the Moors > Pena Palace > Historic City Centre - Sintra National Palace > Sintra Train Station

 

A másik buszjárat a 435-ös, ami szintén Hop on hop off rendszerben működik.

 

Villa Express 4 Palácios – Ida e Volta (435) 5

 

Sintra 435 Busz: Sintra Train Station > Historic City Centre, Tourist Office, Sintra National Palace > Regaleira Palace > Seteais Palace > Monserrate Palace > Seteais Palace > Regaleira Palace > Historic City Centre, Sintra National Palace > Sintra Train Station

 

Bica, Lavra, Gloria siklók és a Santa Justa lift használatához napijegyet érdemes vásárolni.

 

Ascensor da Bica - Lisboa / Video

https://www.flickr.com/photos/123580351@N02/35085891263/

Elevador do Lavra - Lisboa / Video

https://www.flickr.com/photos/123580351@N02/36971725166/

Ascensor da Glória - Lisboa / Video

https://www.flickr.com/photos/123580351@N02/28718586278