Lilaman Creative Commons License 2022.02.28 -1 3 53570

"Az igazság odaát van." :-)

Én mindössze józan paraszti ésszel (JPÉ) gondoltam át a dolgokat. Sem mérőszalag készítésére alkalmas magnó, sem mérőszalag gyártása közelében nem jártam soha és iskolában sem tanultam e témáról. Tehát nem tényeket írok le, vagy más tapasztalataiból merítek, hanem az elképzeléseimet, illetve a véleményemet közlöm. A tévedés és a változtatás jogát fenntartom! :-)

 

Valóban úgy tűnik, hogy alapvetően egyetértünk. Viszont, pont az alapoknál van eltérés. Amennyiben pedig az alapok nem egyeznek, úgy a végeredmény sem lehet ugyanaz. Mondjuk a hibák is lehetnek olyanok mint a hullámok. Erősíthetik és gyengíthetik is egymást, illetve egymás hatásait.

 

A szalagkezelés biztosítása, illetve a szalag által - különféle üzemmódokban - érintett alkatrészek elhelyezése egy mechanikai feladat. Egy mechanikai rendszert, mely mechanikai paraméterekkel van specifikálva, mechanikai paramétereket mérő műszerekkel kell beállítani.

Tehát én úgy vélem/feltételezem, hogy egy mérőszalag gyártására alkalmas "magnó" felvevő fejét - amely fejet minden bizonnyal erre a feladatra terveztek/gyártottak -, mechanikai mérési módszerekkel kell/kellett beállítani. Tehát a fejrés merőlegességét is.

A mérőszalag sérülékenységére pontosan azért tértem ki korábban, mert - ha mérhető is az aktuális állapota, illetve fel van jegyezve minden korábbi használat és annak körülményei - bizonytalan ellenőrző mérési eredmények esetén, a "szem"-nek jobban hiszek.

Aztán ott van még a szalag síkjának és a fejtükör síkjának a párhuzamossága! Rövidtávon nem okoz komoly gondot, ha nem elég pontos e beállítás. Később egy félrekopott fej viszont eléggé bosszantó! Szerintem ezt a beállítást Neked is "szemmel" köll jóváhagyni!?

Szalagot - mérőszalagot meg pláne - csak akkor teszek fel egy szerkezetre, mikor már készen vagyok a mechanikai beállításokkal. Nyugodt pedig csak akkor vagyok, ha általan jónak ítélt új gyártású gumigörgőt is sikerült hozzá beszerezni. Egy beállítatlan mechanikájú készülék öreg gumigörgővel könnyen "hazavág" bármilyen szalagot.

 

Némi csipkelődés:

- Egy szabványnak/szabványcsoportnak vagy megfelel valami, vagy nem. A "szigorúan megfelelő"-t én nem tudom értelmezni.

- Azért azt megnézném, hogy 30 s alatt hogyan állítod a fejmagasságot úgy, hogy közben ne változzon a többi 2 irányú mechanikai beállítása az adott fejnek!? :-)

 

 

Előzmény: _percy_ (53568)