Lilaman Creative Commons License 2022.02.27 -1 1 53566

A kis szösszenetemmel nem vitát akartam indítani.  (Ezt jelezte "a teljesség igénye nélkül"-i rész.) Az olyan felhasználók számára igyekeztem összefoglalni a lényeget, akik vélhetően jóval kevesebb információval, netán tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren, mint én. (Nu, nem mintha azt gondolnám, hogy oly sok tudásom/tapasztalatom lenne...) Lehet, hogy nem kellett volna!? Persze a lényege az volt, hogy nem egy egyszerű mutatvány jól beállítani - általában - egy magnót. Szerintem.

 

Szívesen beszélgetek mélyebben is e témában, de igyekszem nem vitatkozni. Most viszont kénytelen vagyok reagálni.

( A továbbiakban a mérőszalag szó, NEM egy x méter hosszú, ilyen-olyan mértékrendszer alapján skálázott, távolságmérésre alkalmas eszközt fog jelenteni! Ha esetleg nem egyértelmű valakinek aki még olvassa!? :-) )

 

Szóval, a kiegészítéssel kapcsolatban egyrészt köszönöm a jószándékot, másrészt pedig megállapodhatunk abban, hogy nem értünk egyet.

- A "szemre" - fontos az idézőjel - mögött nem szemmérték - ami valójában nem küszöbölhető ki teljesen -, hanem egyéb optikai segéd-, és mérőeszközöket értettem, melyek információit szemmel olvassuk le, illetve a szem információi alapján értékelünk ki. Például átlátszó negyedcollos szalag, tolómérő, mikrométer, derékszög, tükör, stb. Kinek mi a gyengéje, esetleg mit javasol, vagy ír elő az adott készülék dokumentációja. Persze e dokumentációkban is akadnak sületlenségek. Talán szándékosan? Ha nem értjük a lényeget, akkor könnyen elvisznek bennünket a málnásba.

- Tudomásom szerint például a szalag szélessége és a sávkiosztások hosszmértékekben vannak specifikálva. A tűrés specifikálására nem emlékszem, de az is kell, hogy legyen! Hosszmértékben. Ezt a tűrést talán még egy tolómérő is tudja teljesíteni! Ha egyszer sok időm lesz igyekszem utánajárni.

- Egy mérés során minél többször alakítjuk át a jelet, annál több "hibát" viszünk bele. Tűrése mindennek - és mindenkinek - van.

- Én azt gondolom, hogy beállítási szempontból nem szabad különbséget tenni "házi" magnó és "ipari" magnó között. Egy Bigston, illetve egy GX-4000D beállítását is olyan gondossággal illik végezni, mint például egy Studer-ét.

- Aztán itt van a mérőszalag származásának a kérdése! Vajon mi volt előbb? A tyúk, vagy a tojás? Illetve egy jól beállított magnó - amin készíthető etalonnak szánt mérőszalag -, vagy egy mérőszalag? (Tudom, mérőszalagból is van rengeteg!) Én azt gondolom, hogy itt jóval könnyebb valós eredményre jutni, mint a tojásos esetben! Persze Mork is hozhatta valamelyiket, de nem valószínű! :-)

- Egy mérőszalagot x használat után ki illik dobni. Kopik. Mechanikai és elektromos tulajdonságai egyaránt változnak a használat során. Az idő persze minden fizikai anyag szempontjából egy plusz degradáló tényező.

- Egy mérőszalaggal mindössze ellenőrízni lehet azt, hogy a reá rögzített jel specifikációja és az adott készülék mérési pontján lévő jel mennyire van összhangban. Direkt beállítást vele nem lehet végezni. Mellesleg valahol a vége felé írtam azt, hogy amennyiben az ellenőrző mérések alapján nincs minden rendben, akkor vissza kell ugrani egy korábbi lépéshez.

- Aztán itt van a fejrés. A szélessége nem nulla, illetve nem végtelen kicsi. Egy tökéletes mérőszalaggal sem biztos hogy a lejátszó fej fejrése pontosan merőleges a szalag futására. Ráadásul a felvevő fej résének merőlegességét a - három-, vagy többfejes magnó esetében a lejátszó fej beállításaihoz kell, illetve tudjuk igazítani. Elvileg a felvevő fej fejrése szélesebb kell legyen mint a lejátszóé, ami nem könnyíti meg a pontosságot...

 

Előzmény: _percy_ (53564)