12 voltos Creative Commons License 2021.10.28 0 3 3841

sg,hu.-ról:

 

"A Dűne világában az emberek szép lassan egyre távolabbi világokat kolonizáltak, amikhez egyre gyorsabb űrhajókra volt szűkségük, de hogy ütközzenek csillagnak, kerüljenek túl közel valamilyen gravitációs csapdához, menjenek bele nagy energiájú kilövellésbe stb. egyre nagyobb teljesítményű számítógépekre volt szükségük, egyre kifinomultabb mesterséges intelligenciával.
Aztán ahogy a nagy könyvben meg van írva ez a mesterséges intelligencia fellázadt, végül szinte kiirtotta az emberiséget mire sikerült megállítani, be is tiltottak mindenféle kísérletezést vele, így maradt a lassabb űrutazás, ami az emberi birodalom széthullásához vezetett, mivel fizikai képtelenség volt nagyobb távolságokra időben beavatkozni.
Aztán felfedezték a kolonizált világok szélén lévő Arrakison, hogy az ott letelepedettek az óriási férgek ürülékét eszik, ettől ellenállóbbá válnak a környezettel szemben, tovább élnek, jobban látnak a kék szemükkel, meg úgy mindenben jobbak.

Megfelelően finomítva ez a szer végül megoldást nyújtott az űrutazás problémájára is, mivel megfelelő dózisban egyeseknél lehetővé teszi, hogy pár másodperccel a jövőbe tekintsenek, így ismét lehetővé téve számukra a nagy sebességű űrhajók irányítását, ezzel a navigátorok céhét téve a legfontosabbá az egész univerzumban. Ugyanakkor ennek ára is van, gyakorlatilag fűszerlében lebegve élnek, amitől az idő múlásával teljesen eltorzul a testűk.

Másoknál hihetetlen logikai kapacitásokat szabadít fel, ők a Mentátok "élő számológépek", meg vannak még páran akik vele élnek.

Voltak kísérletek a férgek meghonosítására más világokon is, de ez sikertelen volt.
Emiatt Arrakis birtoklása a legfontosabb a birodalom számára, annak irányítására (általában) a leghűségesebb nagy házak valamelyikét kérik fel.

És kitérő:
A birodalom egységesítése után, létrejött egy törvényhozó gyűlés, melynek tagjai összesen 1000 szavazattal rendelkeznek.
100 a császáré.
100 a navigátorok céhéjé.
400 a nagy házaké és szintén 400 a kis házaké.
A kis házak általában 1-1 bolygót irányítanak, néhány erősebb akár párat is, általában több kis háznak van 1 közös szavazata.
Velük ellentétben a nagy házak komplett csillagrendszereket uralnak, az erősebbeknek több szavazatuk is van, a film idejében az Atreidesek az egyik legerősebbek 10 szavazattal.
Mint a fentiekből sejthető, ez a gyűlés folyamatos intrikák színtere, ahol 1-1 nagy ház vagy a navigátorok bármikor keresztülhúzhatják a császár terveit.

Rajtuk kívül létezik még a Benne Geserit rendje, ami kizárólag nőkből áll és genetikai manipulációkra használják a fűszert, hogy létrehozzák a Kiválasztottat, a fűszertől képesek használni a Hangot, ami kb. Jedi elmetrükk.

A harcászat is eléggé eltér a szokásos sci-fi sablonoktól, mivel sokáig a lézerfegyverek voltak a harcmező urai, de a személyi pajzsok megjelenésével mentek a levesbe. Visszatértek a jó öreg szúró és vágófegyverek, mivel, hogy ne fulladjon meg a használója, a pajzs a lassan mozgó objektumokat átengedi. Kb. az egyetlen lőfegyver ami használható ellene a mérgezett tűvető. A hagyományos páncélok is kimentek a divatból, mivel a modern szúrófegyverek élei már egyetlen atom szélesek, bármit átvágnak könnyedén.
Természetesen a pajzsok védelmét is át lehet törni, de ehhez kb. harckocsi ágyúval kellene lőni egy katonára.
Vagy lézerrel, de akkor a pajzs túltöltődik és magával visz mindent egy csinos atomrobbanással. Márpedig az atomrobbanást nem szeretik, mivel atomfegyvert használó felet azonnal megsemmisíti a többi család.

Természetesen Arrakis-on ez is megváltozott, mivel a pajzs rezgésétől a férgek megőrülnek és azonnal támadnak, ezért kint a sivatagban a lőfegyverek használatában képzett Fremenek előnyben vannak."