xtctraxx Creative Commons License 2021.10.11 0 0 35001

Érdekes dolog az elemlámpák fejlődése. Rettentően felgyorsult, rettentően széles lett a paletta, LED-ek terén is, nem csak az egyes gyártók modelljeinek szintjén.

 

Mai napig használom aktívan őket, próbálgatom is, bár itt egészen ritkán szoktam írni róluk, lehet ide is be kellene másolnom, nem csak arra az 1-2 fórumra, meg a facebook csoportba a tapasztalataim. Sajnos most a blogra nincs időm, pedig kedvem és termék amiről írjak lenne. :/

 

radio111 34995 hozzászólásával egyet kell értsek, valahol 1000 lumen körül van az, ami már nagyjából mindenre elegendő kellene legyen, persze a speciális eseteket kivéve.

Ma is kb. 5-700 lumen közt van az, amit stabilan képes tartani egy kompakt elemlámpa. Ezeknek a ma jellemző pár másodperces atomvillanásoknak sok gyakorlati hasznát én nem látom igazán, hiszen elvakít, mire összehúzódik a pupillád addigra pedig pont visszalép sok esetben már 10% vagy alatta lévő fényáramra, mert csak azt tudja tartani túlmelegedés nélkül.

Számomra az egyszerű, egyértelmű működés hasznosabb, mint a sokak számára majd teljes szabadságot nyújtó okos firmware-ek, amiket mint láthattuk az elmúlt években, elég magas szintre lehet emelni. A jövőt persze érdeklődve várom, mert a telefonos applikációkkal vezérelt és programozható lámpákban még látok egy elég nagy kiaknázatlan lehetőséget, a ledlenser él is ezzel, csak, hogy egy kézzel foghatóbb márkát említsek, ami nem egy egzotikus és méregdrága valami. Részemről inkább maradok a realitások talaján, a továbbiakban már nem valószínű, hogy pénzt fogok szórni irreálisan magas lumenszámú "soda can" vagy hasonló monster lámpákba. A Seeker 2 Pro, vagy az i4000R nagyjából minden igényem kielégíti, néha, de tényleg csak nagyon ritkán jó lenne egy nagyobb, jobb hűtésű valami, de inkább veszek az árából két "normális" lámpát. Jelenlegi "kedvenc" EDC lámpám az M1T Raider mindössze 500 lument tud, mégis majd mindenre elegendő a hétköznapok során. Nyilván nem ezzel megyek túrázni, de meglehetősen faék egyszerű és funkcionális darab, ráadásul egészen jó az energiagazdálkodása is.