WattieNo1 Creative Commons License 2021.08.15 -8 3 71603

Üdv Mindenkinek!

 

Mi az amit érdemes tudni egy téglajelről?

 

"SZÉCSI - Tamtomi gyűjteménye tartalmazza a csatolt téglát. A gyártás helye és ideje ismeretlen. (A kézirat lezárása után Mezőszilas községben talált Tordas Zoli ilyen téglát.)"

Olvasható a nem szó szerinti idézet a Családnevek téglák mellett c. cikkben. Bár a "hiánypótló felsorolás" mégis hiányos, mert Szilac neve, meg a másik lelőhely lemaradt.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=97278792...

 

 


Kérdés persze, hogy tényleg az a legfontosabb infó egy tégláról, hogy kinek van belőle?

Az is kérdés, hogy egy olyan tégla amiről semmilyen infóval nem rendelkezünk, hogyan kerül a "Családnevek téglákon" témakörbe?

 

Mert ismeretlen lelőhellyel akár Szécsisziget is lehetett volna a jelentése. ...vagy bármi más. Minthogy a "Cinege" is hasra ütve lett berakva ebbe a témakörbe hiszen arról sem tudtunk semmit, viszont kimaradt egy csomó "FI" és "FA" jelölésű tégla, amik ugyanilyen alapon 1% eséllyel akár családnevet is jelenthetnének.

 

 

 

És akkor nézzünk 1-2, gyűjtői szempontból lényegtelen információt:

 

 Szécsi Illés (élt: 1866-1939) születési neve Schönberg Illés. 1906-ban tért át a római katolikus vallásra.

Itt jegyzem meg, a neten sok, 1-esre értékelhető dolgozatban a neve baromi tévesen Széchy-nek van írva.

Felesége Varsányi Irén, születési neve Wollner Malvin. Híres Színésznő. A Vígszínház igazgatósága 1971-ben alapította a Varsányi Irén-emlékgyűrűt, melyet a színház egy-egy színésznőjének, illetve színészének adnak át azóta is. Budapest II. kerületében utcát neveztek el róla.

Illés testvére Szécsi Ferenc szintén ismert személy. Újságíró, ügyvéd, a Vígszínház egyik alapítója.

 

Szécsi Illésnek Szilasbalháson (1942-től Mezőszilas) volt birtoka a századfordulón, amit még 1911 előtt eladott Blaskovich Ernőnek. Illést mindenhol földbirtokos és gyáros (téglagyáros, keramitkőgyáros)-ként emlegetik. A lelőhely alapján téglagyára feltehetően Szilasbalháson volt.

 

A településről 1-2 érdekesség: 1824-ben 121 nemesi családfőt tartottak számon, tulajdonképpen nem meglepő, hogy 1829-ben itt alakult meg az ország második kaszinója. (Az első 1827-ben Pesten.)

 

A fotón Varsányi Irén mellett áll férje Szécsi Illés

Fotó forrása: varsanyi-iren.blog.hu

 

Azt még halkan megjegyzem: ahogy Tordas neve odafért még a kézirat lezárása után, ugyanúgy odafért volna Illés neve is, hiszen a pontos lelőhely ismeretében két perc a jel magfejtése.