Igazság80 Creative Commons License 2021.08.11 0 0 150

A gazdagabb országokban azért némiképp más a helyzet. Azért az, hogy sikeres élsportolóvá válhasson valaki, nagyon sokáig bele kell fektetni az időn és energián kívül a pénzt is. A dolog ezen részét a gazdagabb országok képviselői könnyebben véghez tudják vinni, míg mondjuk nálunk meg sok potenciális tehetség lehet hogy lemorzsolódik menet közben, pl. már közel a siker kapujához lévő fiatal felnőtt mondjuk Dániában egy 4 órás tevékenységből vidáman megél, maximálisan tud a sportpályafutására is koncentrálni, kivárhatja míg beérik és már a sportból keressen aztán, nálunk ki tudja hányan vesznek el pont ezen a ponton, mert döntenie kell a hogyan továbbról.

 

Persze nagyon szép pénzek vannak fizetve ha már olimpiai számban világbajnok, vagy EB győztes vagy, illetve már egy olimpiai 5. hely is igen tisztességes összeget hoz a konyhára, az érmesek még jobban járnak, hiszen a pénzdíjon felül már havi életjáradékra is jogosultak lesznek.

 

Igen, csak idáig viszont el is kell ám jutni, évekig bele kell fektetni, míg jönnek az eredmények, mondjuk most tekintsünk el az NB2 focistáktól, vegyünk valami egyéni olimpiai számot. Sok család él hónapról hónapra akiknek mondjuk a 2 gyerek néhány 10 ezer + összege is nehézséget okoz, ami mondjuk egy német családnak nem téma. Eleinte olcsóbb, később már igazolt sportolóként edzőtáborok, sportfelszerelésekbe is be kell szállni sportágtól függően több vagy kevesebbel, meg a gyereket vinni-hozni sokszor másik településre akár, ehhez idő is kell + benzin + sportoló táplálkozás, ilyen olyan kiegészítők stb. aztán ha kiemelkedő lesz, akkor csak kéne egy sikeredző is stb, ami további büdzsé.

 

Buruczki Szilárd hegyi kerékpáros. Milliókban van a profi cucc beszerzése, igen később ha eredményes már van szponzor és az egyesület is állja, de ezt is valahogy el kell kezdeni először. Neki később azért volt annyi szerencséje, hogy azért évekig meg tudott ebből élni, de sokkal több is lehetett volna a története. 2 olimpiáról maradt le, egyszer rosszkor sérült, a másik alkalommal meg kvótát szerzett de mégse ő indulhatott el, emiatt ki is akadt eléggé. Azért szerencséje, a sportágtól nem szakad el, edzőként van elég hitele.

 

Lykovcán Ágota gyorskorcsolyázó története már jóval keményebb ennél.  Érdemes elolvasni egy néhány éves cikket a sztorijáról a Vasárnapi Hírekben volt ez még, a címe : "Olimpia helyett zárt osztály"...

 

 

 

 

Előzmény: Bamberg58 (147)