Flacika Creative Commons License 2021.05.24 0 0 3539

Ma kinyitottam egy 2018-as t. Andrea Napbort (Pinot blanc, Chardonnay, Leányka, Zengő, Ottonel muskotály). Alkohol 13,5% (nem lóg ki). A pincészet ezt írja róla:

"Illatában friss virágos jegyek citrusos árnyalattal és csipetnyi „ásványosság” jelenik meg. Ropogós, jól iható, friss, zamatos reduktív tétel."

Illatra nekem először friss zöld és az ásványosság jelent meg, előbbire nyilván a virágos jegyek miatt jutottam (tévedni emberi dolog, a sün is ezt mondta, amikor lemászott a súrolókeféről...). A citrusosságot akkor fedeztem fel benne, amikor elolvastam a leírást, de lehet érezni, ha tudja az ember, mire kell figyelni. :)

Annak ellenére, hogy reduktív fehérbor, azt írják, hogy az optimális fogyasztási idő a palackozást követő 1-3 év. Mivel 2019. január 4-én palackozták, így még benne van. (Részletesebb infó: https://standrea.com/product/napbor-egri-cuvee-2018/)

Egyébként ízlett!

 

A 2019-es és a 2020-as évjárat is más-más összetételű (Pinot blanc, Chardonnay, Olaszrizling, Leányka, Zengő illetve Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon blanc, Leányka, Tramini, Muscat ottonel).