John Howard Creative Commons License 1999.11.04 0 0 154
Hello Mindenkinek!

Úgy látszik, szabad a gazdi!

A Drechsler palotás képen az a , hogy a földalatti lejáróháza egyáltalán VAN! Oda ugyanis eredetileg nem építettek, csak a többi állomáshoz.

"Az állomásokhoz vezető lépcsők fölé díszes lejárócsarnokokat emeltek, kivéve az Opera és a szemközti Drechsler palota előtti lejáratokat. Ezeknél a ma is létező balusztrádos kőkorlátokat építették, hogy az impozáns épületeketne takarják."

Forrás: A főváros tömegközlekedésének másfél évszázada, I. kötet

Hogy ezen a fényképen miért szerepel mégis így? Ezt én sem tudom. Láthatóan utólag retusálták be a képbe, elég ügyesen, de mint azt Osztap Bender elsőre kiszúrta, fordítva áll a lejáró, az Oktogon felől van a lejárat!

Egyébként érdekes, hogy sok régi fényképen fellelhető a retusálás nyoma. És itt nem csak fotóhibák javítására gondolok, van egy olyan Klösz György kép (biztos több is, de most ez jut az eszembe), ahol az utcaképből emberek hiányoznak, a helyüket kockakőre meg járdaszegélyre retusálták!

Még egy apró kérdés:

Nem tudom, észrevettétek-e, hogy a földalatti Bajcsy Zsilinszky úti megállójánál, a Deák tér felé eső végén, a vágányok közötti oszlopok nem érnek fel a födémig, pár centi hézag van, egy hosszanti tartóig mennek csak, és ott a peronon álló oszlopok is mások, mint a többi. Tudjátok, miért?

Üdv:
John Howard