Légtornász Creative Commons License 1999.11.01 0 0 114
Zseniális topic! Egyik kedvenc témámról lévén szó lenne is rögtön néhány kérdésem és felvetésem.
ELTE jogi kar épülete és az Egyetemi templom, mit tudtok róluk? Szinte teljesen egybe vannak építve, az Egyetemi templomban pedig ha minden igaz még Mária Terézia is "országgyűlésezett".

Szerb utca. Ennek a története is érdekes. A XVI. században egy szerb csoport telepedett itt meg, ők laktak erre, ma egy gyönyürű kis templom őrzi a nyomukat. Erről jut eszembe. A Szerb utcában az ELTE épülete korábban valamilyen kolstor volt. Milyen? Az épület maga nagyon hangulatos, kis gótikus érzettel.

New York palota? Én ezen vagyok a legjobban ledöbbenve. Mi lesz a sorsa? A kávéház, a gyönyörű épület, a hatalmas torony... Régen ördögöket megformázó kovácsoltvas lámpák világítottak körös-körül, ma ezek állítolag az udvvaron rozsdásodnak.

Royal szálló. Romosodik az épület, a volt Vörös Csillag-Apolló mozi, ami eredetileg bálterem volt, most valami jó kis szórakozóhelynek ad otthont. Kíváncsi vagyok, mennyire tesz ez jót az aranyozott kis díszítéseknek... Ki engedte ezt? Miért nem esik a terem műemléki védelem alá?

És az utolsó. Broadway mozi. A kedvencem. Egyedülálló építészeti megoldás volt a pincébe helyezése, s különösen bájosna hatott a berendezés és a hangulat, a szocreál érzés a 90-es években. Ha rajtam múlt volna, én úgy hagytam volna meg az egészet, ahogyan nemrég bezárták. Egy kor mementojaként... A kis mozilámpák, a pártmogulok páholyai...

Na, elég sok mindent fevetettem, mindezekhez várom az infokat, és gratula November!