manh Creative Commons License 1999.10.28 0 0 198
A nagy érdeklődésre való tekintettel folytatom monológomat:
Az indexről áttettük a honlapot: www.extra.hu/derekegyhaz

A topic folytatásaként:okt.16-án olvashattuk a Délvilágban:
"Nem sérti az állampolgári jogokat az a népszavazás, amelyet áprilisban tartottak a Csongrád megyei Derekegyházon, a helybeli intézetben élő fogyatékosok lakóotthonba költöztetésével kapcsolatban - tájékoztatta az ombudsman általános helyettese közleményben az MTI-t.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához a Csm.közgyűlés elnöke küldött beadványt annak megállapítására, hogy a helyi népszavazás sértette-e az otthon lakóinak alkotmányos jogait.
Polt Péter elmondta, hogy a népszavazás nem sértette a fogyatékkal élők állampolgári jogait, mivel a voksolás véleménynyilvánító jellegű volt. Az állampolgári jogok akkor sérülhettek volna, ha ügydöntő szavazást tartanak a derekegyháziak.
" A szoc.törvény szerint a megyei önkorm. hatáskörébe tartozik azonkak a szakosított ellátásoknak a megszervezése, melyek biztosítására a települési önkormányzat nem köteles. Ennek megfelelően a fogyatékos személyek számára tartós bentlakást nyújtó intézmények kialakítása és fenntartása a megyei önormányzat hatásköre"- olvasható a közleményben.
Polt Péter rámutatott: mivel a települési önkorm. a dházi esetben nem rendelkezik hatáskörrel az intézmény elhelyezését illetően, ezért erről ügydöntő népszavazást sem rendelhet el.
Az ombudsman helyettese szerint ügydöntő népszavazást ebben az esetben kizárólag a megyei önkormányzat rendelhetne el.
Ugyenakkor felhívta a figyelmet: nem zárható ki, hogy a későbbiekben nemcsak a lakóotthonok, hanem a gyermekotthonok kapcsán is előfordulhat hasonló eset, és esetlegesen sérülhetnek az állampolgári jogok.
Ennek kivédése érdekében Polt Péter felszólította a szoc. és családügyi, valamint a belügyminisztert, készítsenek összehangolt intézkedési tervet annak érdekében, hogy a fogyatékos felnőttek és gyermekek lakóotthoni elhelyezése kapcsán nagyobb figyelmet fordítsanak az ún. kitagolási program előkészítésére, a lakosság informálására és felvilágosítására.
Emellett figyelembe kell venni a települések közötti teherelosztást és a tulajdonhoz való jogot is. Csak így érhető el, hogy a fogyatékkal élők és a lakosság egyaránt érvényesíthessék alkotmányos jogaikat.
A miniszterek által elkészítendő intézkedési tervtől függően az ombudsman helyettese kész az Alkotmánybírósághoz fordulni a helyi népszavazások ügyében."

Üdv. manh