Törölt nick Creative Commons License 1999.10.27 0 0 323
Udv' a Nagy Kozlekedoknek!

Nemetorszagi (Karlsruhe) tapasztalatok, erdekessegek, otletek kovetkeznek, l'art pour l'art.


  • A HEV-ek (Stadtbahn) a varost teljesen atszelik, a kulvarosi szakaszokon 80 korul dongetnek, becsettegnek a varos szivebe majd ismet dongetes kovetkezik a varos tulso vegen.

  • Bizonyos vonalakon a vasuti sineket is igenybe veszik, ehhhez persze specialis szerelvenyek kellenek (Zweisystembahn).

  • A csucsforgalmi idoszakokban vannak "gyorsvonat-HEV"-ek (Eilzug), ezek egy-ket megallot kihagynak, nehany erre kialakitott allomason ELOZNEK es a kulvarosokban is csak 1-1 helyen allnak meg telepulesenkent. Analogia: Batthyany ter - Margit hid - Arpad hid - Bekasmegyer - Budakalasz - Pomaz - Szentendre

  • A HEV-ek ketvaganyuak, de a kozelebbi telepulesek "lerendezese" utan kb. minden masodik vonat egyvaganyukent folytatja a tavolabbi falvakba is (!!!)

  • Van egy Kaiserstraße nevu Vaci utcajuk :-), ami setaloutca, de villamosok, HEV-ek is kozlekednek rajta, ily modon atszallas nelkul lehet az agglomeraciobol a varos kozepebe jutni. Ezt a sinpart le akartak suppeszteni keregvasutnak, de nepszavazas lett a dologbol es vegul le is szavaztak. A terv legnagyobb hibaja SZVSZ az volt, hogy az alagut nem valtotta volna ki az osszes felszini jaratot.


ZOH