madar51 Creative Commons License 2021.02.06 0 0 4700

Kedves Betegtársaim!

Akiben van (még) gyomorgyűrű, az jó lesz, ha iparkodik mielőbb kioperáltatni. Bemelegítésként olvassátok el a következő egyoldalas cikket[1].

2005-ben kaptam gyomorgyűrűt Dr. Bende főorvos (RIP, 2018) és csapata által. A port már a következő év tavaszán begyulladt, TAVANIC + jegelés hatására betokosodott, lázam és fájdalmaim elmúltak. Szépen fogytam, míg 2013-ban elértem a tervezett 50 kg fogyást és 100 kg alá csökkent a súlyom. Közben többször is volt port-gyulladásom (általában tavasszal), azonban ezeket sikerült kezelni. Sajnos a Péterfy kórházban megszűnt a gyomorgyűrű specifikumú részleg (Bende-doki háziorvos lett), így a további port-gyulladásaimat a jegelés, illetve a háziorvos kezelte.

Ez így ment 2019 karácsonyáig amikor 1-es hypertóniám meglódult, és a 150-160-as tartományba fészkelte be magát. Ez sem nekem, sem a háziorvosomnak -érthető okok miatt- nem tetszett, így egy teljes általános orvosi kivizsgálás vette kezdetét.  A hosszú várólisták, tolták az időt, és sajnos megjelent a COVID is. A Gasztroenterológus már áprilisban kért CT-t, arra azonban csak júniusban került sor. Sajnos a CT lelet nem került vissza, nem lett értékelve, és nem kaptam instrukciót, hogy mi a teendőm.

Péterfy Kórház, Sebészeti Osztály, Budapest Műtéti tájékoztatójában a következők olvashatók:

„Késői szövődmények

  • A hasfal bőre alatti állító tartály (port) feletti seb gyulladása, hónapokkal vagy akár évekkel később kialakuló tartós váladékozása vagy gennyedése, esetleg kilökődése. Oka általában anyagfáradás, kontrasztanyag szivárgás vagy más tényező (mechanikai behatás, sérülés, fertőzés stb.). Megoldása a seb kezelése, nem gyógyuló esetben a port eltávolítása, majd legkorábban 3 hónap múlva történő visszaültetése;
  • A gyűrű bevándorlása (migrációja) a gyomorba. Évekkel a műtétet követően is kialakulhat, ha a gyűrű túl szűk vagy az étel megrágása elégtelen, továbbá, ha a nyálkahártyát szélsőséges hatások (túl hideg vagy forró, csípős vagy maró ételek, töményebb alkohol) érik. E szövődmény kialakulása igen erős gyomortáji vagy hátba sugárzó fájdalommal is járhat.”

2020. december 23-án beindult a vihar, minden eddiginél hevesebb fájdalommal és port gyulladással és port folyással. 2020.december 24-én reggel hazaengedtek, azzal, hogy 25-én reggel fáradjak be a Sebészetre, ahol a port feletti területet megnyitják. Közben elkezdtem tájékozódni, hogy az amúgy is feleslegessé váló gyomorgyűrűtől és szerelékeitől hogyan tudok megválni, így jutottam el a következő helyre: https://bariatria.hu/gyomorgyuru-eltavolitas/. Innen felgyorsultak az események, és 2021. január 18-án sor került a gyomorgyűrű eltávolításra.

Az eltávolítást Dr. Baranyai Zsolt Ph.D, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus szakorvos, a bariátria műtétek specialistája és Dr. Merkel Keresztély sebész, bariátria műtétek, szakorvos végezte. Hogy a műtét ne legyen egyszerű, szervezetem megkezdte természetes védekező eljárását, a gyomorgyűrűt ki akarta lökni a szervezetemből. Ezért a gyomorgyűrű elkezdett tolódni felfele, és a nyelőcsövemen addig haladt felfele, amíg a portot és a gyűrűt összekötő cső engedte, és a gyűrű itt penetrált a nyelőcsőbe, kívül pedig betokosodott. A portban, és annak környékén baktériumok, illetve azok káros termékei, a toxinok, vírusok, gombák, protozoonok is felelhetőek lettek, ezek életveszélyes állapot kialakulásáért felelősek. A gyűrű, és a doboz -az eredetileg fehér színből-, feketére változott, lásd. 1.sz. ábra. Összességében több irányú, életveszélyes helyzet alakult ki szervezetemben sürgős lett a műtét.

Dr. Baranyai Zsolt és Dr. Merkel Keresztély doktor urak professzionális és szakszerű munkájának eredményeképpen, 2021. január 18-án újjászülettem, ezért egész hátralevő életemben tisztelettel és köszönettel tartozom nekik.

Tisztelettel:

Madarász Gábor

madarasz.gabor4@gmail.com

 

MINDEN KÉRDÉSRE VÁLASZOLOK!

 

 

[1] http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/idegentest_fertozesek