-= BPO-478 =- Creative Commons License 2021.01.16 0 2 105099

Ezekből is nehéz két egyformát találni, nem beszélve arról, hogy olykor még le is lettek festve.

 

Illusztrációnak, a teljesség igénye nélkül, a 260-280 típusokban található fajtákra:

 

A klasszikus világos színű, sima felületű, gomb + pilács rendszerű léghengerbox:

 

Anyagában fekete, de még régebbi fajta ajtóbox. A felülete sokkal simább mint a későbbieké, inkább az elébb ismertetetthez hasonlít. Önkényesen talán átmenetinek nevezném.

(A kép a BPO-103 középső ajtajánál készült, de a BPI-844 második ajtajánál is találkoztam ilyennel, nem sokkal a zöld ablakos felújítása előtt.)

 

 

Apropó, FIS-334 egyik doboza, melyről látszik hogy rücskös, de egyelőre nem tudom egyértelműen eldönteni, csak sejtem hogy világosról átfestett lehet. P.Stephenson úr felhományosíthatna, ha vannak erről élesebb emlékei.

Egyébként a BPO-473 utolsó közforgalmú éveiben egy ilyesmi volt a 3. ajtónál, a felső nyílása le volt lemezelve, az alsóban figyelt az Ico kapcsoló. És úgy rémlik, hogy kopás, karcok alatt látszott hogy eredetileg világos színű volt - és rücskös felszínre emlékszem.)

 

 

 

Ezek pedig igazából csak szemléltetésnek, ez a leginkább ismert verzió.

(BPO-478 harmadik és BPO-103 első ajtaja)

 

És akkor még van olyan turpisság is, hogy a felfogató csavarok milyen távolságban vannak:

(A képek BPO-479 első és BPI-725 3. ajtajánál készültek - és bár az eddig mutogatott példák mind ráncajtós kocsikból származnak, és "széles" a felfogatásuk, mégsem föltétlen egyértelmű az összefüggés: bolygóajtósból is van "széles" felfogatású. A következő képen a bekarikázott "fül" erre utal.)

 

 

Nem tértem még ki a "Gyros" fényezésű kocsik világos színű, de szintén csak billenőkapcsolós verziójú dobozaira, melyek viszont a régi verzióhoz hasonlóan nem rücskösek - ezeket is gyakran látni mostanában feketére fújva.

 

Továbbá rémlik még olyan verzió is, ami anyagában fekete, rücskös felületű, viszont a kétoldali bemélyedések egészen közel érnek a jelzőgombhoz.

 

Előzmény: Vaskerekű (105097)