CiniKuss Creative Commons License 2020.09.21 0 1 2

Én - több éves tapasztalataim alapján - igazat adok a topiknyitónak!

 

Az emberiség jövője ugyanis a civilizálatlanság felé halad. Számos helyen utaltam erre, s részleteztem mire is lehet alapozni az egyre erősödő kulturális hanyatlást. Ennek csak egyik eleme a racionalitás, az értelem, az érvelések lecserélése látványos és külsőségekkel megtámogatott elemekre (pl. lájkolás), melynek folyamata a nyelv egészére is kihat. Gondolkodási struktúránk generációról generációra megváltozik, s egy primitívebb szintre süllyed. Ez a szint (amelyet J. D. Unwin "manisztikus"-nak nevez) a fejlett nyugati civilizáció mellett élő, és túlszaporodó földi népességre jellemző (de ebből képes nagyon lassan kinőni a "deisztikus", amelyben a racionalitás majd újra teret kap, és ez volt az, amiből az európai kultúra évezredekkel ezelőtt kibontakozott).

 

Sok száz évig tartó, és civilizált fejjel primitívnek tartott kulturális szint fog majd következni. Ebben azonban nem biztos, hogy már jelen lesz az a népességrész, amely ma rohamosan fogyatkozik, és ezáltal világkatasztrófát okozva alaposan letarolja a földi emberiséget.

 

Kb. 10-20 évvel ezelőtt jutottunk el arra a pontra, hogy egy még ilyen magasra felvirágzott kultúrában a súlyos hanyatlást felismerjük és tenni kezdjünk ellene, átvészelve egy teljes nemzedéknyi időszakot (kb. 20-30 év). Semmi nem történt, csak annak a vélelmezése, hogy a műszaki oldalról tapasztalt látszatfejlődés ugyanígy folytatódik tovább.

 

Nem lehet tudni, hogy véglegesen elkéstünk-e, mindenesetre eszeveszett kapkodás kezdődött, világmizériának álcázva. Véleményem szerint a felelősök is rettegnek a jövő miatt, amelyben nem is gondolták, hogy majd így fog lezajlani. A felelősök, akiknek léte a világ működése szempontjából jogos, és jogos az is, hogy azt kommunikálják, hogy ők nem léteznek. De akaratlanul is embermilliárdok holokausztját idézték elő.

 

 

 

 

Előzmény: F1 Hierro (1)