lobo Creative Commons License 1999.08.04 0 0 284
Obi!
A gázzal az a gáz, hogy vannak ugyan országos előírások (legalábbis gondolom), de minden helyi szolgáltatónak vannak saját rögeszméi, amelyek gyökeresen különbözhetnek egymástól.
Példák: Van ahol engedélyezik a rézcsöves gázszerelést, de általában nem (hogy miért?).
Beleszólnak a fűtőkészülékek elhelyezésébe és szerelésébe.
A védőtávolságok és védőcsövek használata különbözhet stb.
Ez általában azt jelenti, hogy van amiben engedékenyebbek, de ez mindenkinél más. Ezeket a viszonyokat általában a helybeliek ismerik, és nekik vannak ismerőseik.

EMm!
Sajnos nekem is hasonlóan rossz tapasztalatom van a tervezőkkel, csak néhány tanácsot tudnék adni:
Tapasztalatom szerint a kazánt általában alaposan túlméretezik, a lánc másik végét (radiátorok, fűtéscső, ...) viszont gyakran alul. Nagy teljesítményű kazánra viszont szükség is lehet, ha a melegvizet is az melegíti. Ilyenkor ugyanis, ha hirtelen nagy fogyasztás jelentkezik (pl. telik egy fűrdőkád, mosogat a mama, és a mosógép is melegvizet iszik), nagyon nagy fűtési teljesítményre lehet szükség. Egyébként a kazánok ára viszonylag keveset változik a teljesítmény változásával.
A másik: én nem nagyon szeretem a padlófűtést, mert lebegteti a port, nem lehet rá hagyományos meleg burtolatot tenni, csak különlegességeket, és télen ugyan jó, hogy meleg a padló, de ha éppen nincs fűtés ősszel és tavasszal, azért hideg a kő.
Én egy merész elhatározással épp most csináltatom a falfűtést. Szerintem az a tuti.