Gorcsev Creative Commons License 1999.07.22 0 0 13
Helló!
Mi tavaly voltunk, essssszzméletlen jó volt. A mi tapasztalataink is hasonlók, mint amit a többiek írtak, csak néhány apróságot tennék hozzá (bocsi, csak úgy ömlesztve, ahogy eszembe jut...).
Mi Sousse-ban voltunk, az -biztos láttad a térképen- viszonylag védett hely, félig öböl, kis gyerekkel is nyugodtan lehet menni. A könyvek szerint Djerbánál nagyobbak a hullámok.
A Szaharát mi kihagytuk (majd legközelebb :)). A gyerek miatt főszezonban voltunk, a sivatagban olyankor van kb. 60 fok... Elő-/utószezonban inkább javallott.
Teve: baromi jó, a "mieink" nyugodtak voltak. Kullancsriasztót nem árt alkalmazni (magadra :)). Naptej, ami belefér... nekem a tevén égett le a bokám... a zokni alatt!!! A burnuszt meg kell venni (úgyse úszod meg :))), de megdöbbentő, hogy az a vacak, vékony anyag mennyit véd...
110 V: tényleg annyi, ott tudtam először kipróbálni a -min. 10 éves- borotvámat 110-en. (Hú, most megbuktam.... kiderült, hogy fiú vagyok :)))
Rövidnadrág: nekünk a kutya se szólt, bár nyilván más egy üdülőváros meg a -többé-kevésbé- érintetlen vidék.
A szállodában is, a városban is szinte mindenki beszélt németül és angolul is (legalábbis, aki a turistákkal kapcsolatba kerül - árusok, taxisok, stb).
Jaj, a taxis: mondták, hogy tanuljunk meg pár szót "tunézul": aszléma, biszléma, sokrán (jó napot, viszlát, köszönöm). Megtettük. Na, 1. nap fogtunk 1 taxit (ezrével vannak, kb. 20 mp-enként jött szabad kocsi), hogy bemegyünk a városba. Mentünk, közben 1-2 dolgot kérdeztem a sofőrtől, válaszolt rendesen, de nem volt túl barátságos... udvarias, de közömbös. Beértünk a városba, még vmit kérdeztem, megmondta, mondom: sokrán. Erre a pasi vagy 6* úgy hátbavágott, majd' kiestem a kocsiból, fülig ért a szája, 200 foga volt, mint a cápának, és teli torokból örvendezett: "Á, sokrán, sokrán!"... meg hogy milyen rendesek a magyarok, meg amit akarsz... Szóval tényleg nagyon értékelik, ha az ember barátságos hozzájuk, sokszorosan visszaadják. Az utcán is ránk vigyorogtak, köszöntek, odaszóltak (de egyáltalán nem tolakodóan).
Szálloda: mi 3*-osban voltunk, nagyon tiszta és kényelmes volt, semminkhez nem nyúltak. A személyzet udvarias, figyelnek az emberre (az étteremben a pincér pár nap után már kérdés nélkül hozta vacsihoz az ásványvizet, meg ilyenek). A kajánk rettenetes sok volt, és nagyon jó is. A pia a szállodában tényleg drága, de hát ez mindenhol így van... Egész jó sörük van, a fügepálinka is finom (vigyázat, drasztikus :))), de ami szerintem a csúcs, az a Thibarine (datolyalikőr). Édes, de nem ragacsos, mint a mi likőrjeink, viszont jóval erősebb... továbbá az emésztésre is jó hatással van. Esténként jól bezabáltunk -sose bírtunk mindent megkóstolni-, utána bedobtunk belőle egyet-kettőt, és semmi gond... Legtöbbször a szállodában is ebédeltünk -az "udvari" étteremben, kaja, gyümölcs, kávé-, ki szokott jönni 13-15 dínárból (200 Ft-jával), úgyhogy nem vészes.
Időtartam: ha a sivatagba is akartok menni, akkor imho 10 nap legalább.
Ja, és TunisAir-géppel menjetek, ha lehet! Úgy vezetnek, mint a gokartosok :))))