CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.06.18 0 0 251
Kedves Mr Spock, megpróbálom érthetőbben :-))

Lássunk egy példát: ha Te építési vállalkozó vagy, és beállít egy ügyfél, hogy a Holdba szeretne lépcsőt építtetni, akkor Te nem vállalod a megbízást: kultúránk alapelemei azok az ismeretek, amelynek alapján lehetetlennek találnád teljesíteni a megrendelést. Ha ugyanez az ügyfél felhőkarcolót akarna, minden további nélkül vállalnád, mert _tudod_, hogy meg lehet csinálni. A piramisépítés ugyanilyen evidens lehetett az egyiptomiak számára, azaz tudták, hogy meg tudják csinálni.

Ráadásul valami azt súgja, hogy ők nem egy számegyenesként tekintettek a saját kultúrájukra és tudásukra -- velünk elletétben. Mi a tudást úgy éljük meg, hogy "fejlődik", azaz pl. tíz év múlva, ha addig sok részfeladatot megoldunk, ember utazhat a Marsra.

Egy nem fejlődéscentrikus építőmester gondolkodásmódjának az ismerete sokat segíthetne a piramisépítés titkainak megközelítésében. Mi mindig az megszerzés-feldolgozás-elkészítés-mozgás technológiai kombinációjában gondolkodunk, holott ez nyilván nem az egyetlen lehetséges felfogás, csak számunkra annyira alapvető, hogy nem is próbálkozunk mással. Ebből a szempontból pl. fargo kőöntési elmélete egészen kiváló, mert teljesen más elveken nyugszik: minimális mozgatással számol és egyszerűen zseniális, hogy magát a követ valójában az "idő" készíti el. Egy ilyen technológia gondolkodásmódja remekül illik az állandó ciklusokban élő, és az időt nem számegyenesnek tekintő egyiptomi kultúrához.

Előzmény: Mr Spock (247)