CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.06.17 0 0 244
Én is csiszolgattam a magam gondolatain; nevesül még mindig azon töprengtem, hogy milyen úton lehetne megközelíteni az építők gondolatmanetét, hogy az övékhez hasonló megoldásokra jussunk. Nekik ugyanis valamiért triviális volt, hogy ki tudják találni a piramisépítés módját, mi meg csak itt találgatunk.

A különbség az ismeretek egymásra épülésének a rendszerében van. A mi elméleti alapismereteink sokkal részletesebbek -- ez alatt azt értem, hogy apróbb egységekig térképeztük fel a világot. Az ő elméleti alapismereteik valószínűleg sokkal jobban épültek a tapasztalatokra, és a világot az észleleti szintükhöz képest térképezték fel, nem a világ egészének alábontása jeletette a tudományos kihívást, hanem pl. egy konkrét feladat globális (technikai, művészi, vallási) megoldása -- ilyen feladat lehetett a piramisépítés is.

Azt gondolom tehát, hogy azok járnak jó úton, akik nem az egyes részfeladadatok megfejtésének irányából indulnak el, mert ez nem afféle XX. századi projekt-puzzle, hogy kis darabokból összeállítható az egész. Ők biztosan nem így dolgoztak: más alapokról, más céllal, más gondolkodásmóddal tekinettek a feladatra.

Más kérdés, hogy fogalmam sincs, hogy lehetne leképezni vagy érthetővé tenni az ő hozáállásukat.