rolling Creative Commons License 1999.06.16 0 0 224
Többeknek:

Az 1 méter élhosszúságú, vízzel töltött kocka súlya 1 tonna. Kőzetek fajsúlyát (egy kivétellel) nem sikerült kinyomoznom, de néhány építőanyagét igen, tehát:

aszfalt: 1.1 - 1.5
beton: 1.8 - 2.45
cement: 0.8 - 1.95
égetett gipsz: 1.81
kvarc: 2.1 - 2.5

Ezért valóban helyesnek tűnik, hogy a piramis legtöbb köve kb. 2.5 tonnás.

----------------------------

Meglepett, hogy volt aki úgy gondolja (csak egy analógia, bocs :-))), hogy mondjuk a volgai hajóvontatók a hajókat a vízen járva húzták.
Azt sem értettem, hogy miért ne lett volna ezeknek az embereknek technológiájuk. Volt, és ez rengeteg más építészeti emlékben is megnyilvánul, nem kizárólag a piramisok esetében. Nem voltak hülyék, csak nagyon hittek a halál utáni életben.
A korábbi kisebb piramisok építése során az Állami Piramisépítő Vállalat igenis sok tapasztalatra tett szert. (Sőt, ma úgy tartják, hogy a ghizai kis kísérőpiramisok tkp.-en modellek voltak.) SZVSZ ha az egyiptomiak meg tudtak építeni egy 12 m magas piramist, meg tudtak építeni egy 60 m magas piramist, akkor a 150 métereset is, csak több idő és több ember kellett hozzá. Megjegyzem még azt a tényt is, hogy a később épült, de kisebb Mükerinosz piramisba átlagosan nehezebb kövek vannak beépítve, mint a Kheopszba.

--------------------------------------

korx, örülök a jelentkezésednek, és annak a megközelítésnek, amit képviselsz, vagyis józanabbul szemlélve a dolgokat, az emberi értelem képes a problémákat megoldani.
Persze elmenni a misztikum felé, vagy ET után kiáltani sokkal izgalmasabb, nem? :-))