szekundans Creative Commons License 2020.04.04 0 0 1054

Eltelt annyi idő, hogy bosszúság nélkül tudok véleményt nyilvánítani, számomra még mindig sokat jelentő masináról (K-1).

A szösszenet két hétig tartott, addig volt birtokomban egy K-1.

Első körben, mivel buta és "szegény" voltam csak a vázat vettem meg. 

Megszeretgettem, nézegettem, próbálgattam.

Tódultak az élmények:

Elég gyengén láttam világ életemben és amikor az első fókusz-visszajelzéssel működő gép (ME-F) hozzám került (anno 1984) akkor elkezdtem éles képeket készíteni (akkor már cc.: tíz éve nyomkodtam az expógombot).

Utána maradt ez a vonal (SFX, Z1-P), majd *ist DS, K-5, K-3, ezért volt meglepő, hogy eltűnt a piros pötty és jöttek a méhsejtek, nem tetszett, nem láttam rendesen őket.

A többi rendben volt a funkció kiemelő herkentyű nagyon tetszett.

Jöttek az üveg tesztek, minden birtokomba lévő optikát felpakoltam és fotóztam, hamar kiderült, hogy egyedül az FA1,4/50 áll helyt és a többi a K-3-hoz képest nem hoz plusz teljesítményt csak nagyobb állományokat.

A legkellemetlenebb a kicsi (15 MP-es) crop méret volt.

A döntés: kellenek az új fejlesztésű lencsék, szerencsésen lekéstem őket, mármint a használ példányokat.

Gondolkodás:

Van egy 1,4/50, 4/300 és 2,8/100 makró a többi APS-C optika 8-300 ig mindenféle, mi legyen.

Számolgatás: mi az esélye, hogy tudok venni egy 24-70 és egy 70-200-at, semmi.

Elmebajon nézegettem, a rágyártott fullfrémeket, és a régieket, jól lezárta a ricoh a lehetőségeket, a legfájóbb a Sigma kilövése ahonnan baromira jó üvegek kerülnek mostanában elő. Néztem a teszteket és elment a kedvem az egésztől.

Van egy elfogadható váz-ár és utána jön a "fénymásolomarketing" minden kiegészítő horrorista áron.

Következtetés: fájó szívvel eladtam a K-1-et.

Továbbra is szívem csücske a Pentax, de pont azt a rendkívül erős évtizedeken átívelő kompatibilitás, számolta fel a ricoh amiért én elköteleződtem, de ez van. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet felrakni egy régi F-et, vagy FA-t, de ezek már nem tudják kiszolgálni (legalább is én nem találtam ilyet) a 36 MP digitális képalkotásban rejlő lehetőségeket.

Új típusra nem váltok, nézem és olvasom a híreket, még nem győzött meg senki, meg a váltás költsége is rémisztő.

Marad a várakozás és a remény, hogy lesz még jó APS-C váz amiken működni fognak a régebbi optikák is.

A fullfrém akkor fog újra izgalomba hozni, ha a crop eléri a 24 MP-elt, mert akkor a meglévő optikák tovább működnek és nem igényel számomra nem elviselhető plusz erőforrás bevonást a működtetés.

 

Kinek lehet ajánlani ezt a csodát: annak aki most kezd építkezni, szereti a statikus alkotás folyamatát, mindenképpen szüksége van az 50x60 cm-es nyomtatott képméretre, vagy kinagyítja a képrészleteket 30x40-ig. És rászánja a szükséges pénzmennyiséget:  980.000,- (váz + 24-70) + 740.000,- Ft (FA70-200) + 530.000,- (15-30) + apróságok.