familyguy87 Creative Commons License 2019.12.24 0 0 1866

sziasztok

elegge kihaltak ezek a forumok manapsag, de azert felirom a tapasztalatom ide.

a sztory eleje atlagos: 36 evesen rajossz, hogy nem tudod bekotni a cipod szuszogas nelkul, a merleg meguti a 90 kilot, megszuletik a gyereked es bekattan, hogy le kell fogynod.

ferfi, 175cm/90 voltam. illetve ferfi es 175 meg mindig vagyok:)

mindig is voltak sulyproblemaim, mar tini koromban sem voltam az az egyszálbelű, de ugymond kover sose voltam. a huszon-harmincas evek habzsidőzsije viszont az evek alatt felgyulemlett a hasamon, ennek eltuntetese volt a cel.

elkezdtem veszettul futni, belemelyedtem a dieta(k)ba - kaloria es makro szamolas, mellette termi edzes.

Fel ev alatt ledobtam 14 kg-t, orultem, de nem akartam itt megallni, kituztem eletemben egyszer a kockahasat.

az elso felevben elhagytam a tesztakat, kenyereket, mindent, ami lisztbol vagy szenhidratbol keszult. sok csontleves, sok zoldseg, sok feherje. akkor meg nem tudtam, hogy ezt ketogen dietanak hivjak.
Aztan felevre ra attertem egy csirke-rizs testepito dietara aminek az lett az eredmenye, hogy a fogyasom teljesen megallt. Fel evig kuzdottem, csokkentettem az adagokat, de a kilok nem mozdultak. Elmentem egy dietetikushoz aki szerint "tul keveset eszem", emeljek az adagokon. Eredmeny: plusz pár kilo. Kapufa.
Az eteleket irtam, grammoltam, a kaloriabazis szerint napi 1500-1800kcl kozott volt a bevitel edzes mellett, de nem volt valtozas.
Egy tomegelo edzes alatt visszaszedtem ezt a 14kg-t - remelhetoleg izom is jott fel, majd ujra elkezdtem a dietat. Erdekes modon a csirkerizs dieta megint nem akarodzott mukodni. (ez persze paradox, utolag azt gondolom, valamit rosszul csinaltam)
elmentem egy kivizsgalasra, ahol megallapitottak, hogy nincs hormonalis problemam, ami ezt indokolna - IR, leptin, pajzsmirigy, tsh, tesztoszteron, stb mindenki rendben volt
a gasztroenterologus javaslatara kiprobaltam a ketogen dietat. (most mar tudtam, hogy ez a neve)
tobb zsir, minimalis CH, sok feherje.
ezzel megint elindultak lefele a kilok, de fel ev utan ujra beplatozott 78 korul.
a kaloriakat es makrokat tovabbra is szigoruan szamoltam, de 1500-1800kcal ala nem mentem. heti 4 sulyzos edzessel egyutt elv. 1000kcal/nap deficitem is volt, megse fogytam.
hallgattam, ahogy masok napi 200g CHval szalkasitanak meg hogy kb visszavettek a rizsbol es mar fogynak, en meg hiaba szenvedek, edzek kemenyen, nulla lathato eredmeny. hiaba kerdeztem barkit (orvos, dietetikus, edzo, sporttars), ugy nagyjabol mindenki szettarta a kezet, nem nagyon talalkoztak ilyennel.
eloszor azt hittem, hogy velem van gond, defektes vagyok, genetika vagy valami olyan hormon problemam van, amire nem gondolt senki. estenkent a netet bujtam, kerestem az okokat.
vegul egy sporttars javaslatara elkezdtem csokkenteni a bevitt zsirmennyiseget es bementem stabilan 1600kcal ala, elobb utobb a kajam atment a PSMF fele, vagyis kb feherjebol es nagyon minimalis esszencialis zsirbol allt.
lass csodat, elkezdtek jonni az eredmenyek, megmozdult a sulyom.
a dolog hattereben a lassulo metabolizmust sejtem. de mig eleinte azt gondoltam, hogy "selejt" vagyok, hogy keptelen vagyok fogyni, egyre tobb helyen olvasom, hogy az, hogy a szervezet lelassitja az anyagcsere folyamatokat kaloriadeficit mellett a tuleles erdekeben tulajdonkeppen egy pozitiv tulajdonsag, es minel inkabb vissza tud venni, annal "jobb".
szoval nem selejt vagyok, hanem ezek szerint tul jol mukodik a szervezetem, le tud egeszen "modulalni" es tovabb tulelek majd a jegkorszakban (hurra, de en kocka hasat akarok :D)

most ott tartok, hogy kb BCAA-n, tojasfeherjen, halon, csirkemellen es zoldsegeken elek, a napi makroim:
30g (foleg telitetlen) zsir, 10-40g CH, 150-180G feherje, emelle vitamin es egyeb kiegeszitok (magnezium, kalcium, so), es 3L folyadek
de vegre fogyok es haladok a celom fele. soha nem gondoltam, hogy csak ezen az aron fogom tudni az utolso kilokat lezavarni.
a vereredmenyeim es a kozerzetem jo, bar estenkent erotlen es faradt vagyok, de egy szalkasito dieta mar csak ilyen.

remelem nehany het es magam mogott tudhatom


ez az én utam, magam tapostam, sok jo/rossz tanacs mellett. aztan majd meglatjuk.

Egy biztos: ha nem fogysz, akkor 1 biztos: tul sokat eszel. mindegy, hogy mennyi az a tul sok, de tobb mint ami kell. nem a levegotol es nem a viztol vagy kover, nem miattuk nem csokken a sulyod.

az elso es legfontosabb, hogy egeszsegesen kajalj! TUDD, NEZD MEG mit eszel, mindennek amit megeszel legyen egy celja, ne vigyel be felesleges kaloriakat, ne fuggj az eteltol (tipikus: nem birok meglenni kenyer / csoki / keksz stb. nelkul)
dontened kell: vagy a regi, "zabalos" eletmod es vele a koverseg vagy egyszer es mindenkorra megreformalod a kajad es odafigyelsz arra, mit eszel es leadod azokat a terheket amiket folyamatosan cipelsz.

a kinezeted 70%-ban a konyhaban dol el. ilyen egyszeru.

nincs gyors sav, nincs kerülőút, nincs rovidites, nincs titok. Az ilyen par hetes gyors /divat/ dietak nem kovethetoek eletmodszeruen, amint abbahagyod es visszatersz a regi eletmododhoz, vissza fog jonni minden - kamatostol.

ha csak 1 ember jar hasonlo cipoben mint en, akkor mar megerte leirnom ezt:)