snow.dog Creative Commons License 2019.10.22 0 0 149

Sziasztok!

 

Mielőtt ide írtam volna nézelődtem még milyen topikok foglalkoznak riasztókkal. A leglátogatottabb úgy látom inkább a profi megoldásokat tárgyalja, és mivel amit most vettem inkább ehhez a csoporthoz áll közelebb, ezért ide írom az eddigi tapasztalataimat. Bár ezt a topikot mostanában szinte senki sem látogatja, de hátha más is rászánja magát egy ilyen rendszerre. Nekem a képek alapján úgy tűnik, ez a rendszer is nagyon hasonló az eddig itt tárgyalt rendszerekhez.

Ennyi bevezető után jöjjenek a részletek.

 

Az AliExpress-en vettem egy EarKong Wireless GSM Alarm rendszert. A "B" minimális kiépítést választottam (9.030,- Ft).

Ebben az árban benne van a központ, a tápegység, 2 db távkapcsoló, 2 db vezeték nélküli nyitás érzékelő és 1 db vezetékes sziréna.

 

 https://www.aliexpress.com/item/32346380908.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.79264c4dXL31m1

 

Bár a leírásában (angol nyelvű, elég jól használható, bár nincs benne minden információ, pl. az sms vezérlés hiányzik) az akkunak NI-HI AAA*6 DC 7.2V van megadva, ebben szerintem nem az van. A leírásban szereplőről találtam képet, és az úgy néz ki, mintha 6 db AAA akku lenne összefóliázva. Az enyémben viszont egy sokkal kisebb méretű, kocka alakú akku van (talán Li-ion-akkumulátor?).

A vezetékes szirénának borzasztóan erős hangja van, beltérben nem ajánlom senkinek a használatát, szinte kibírhatatlan. Tudom hogy egy riasztónak legyen hangos a szirénája, de ez nekem túl hangos, ezért beltérre rendeltem egy kisebb hangerejű piezzo buzzert (még nem jött meg). Rendeltem hozzá egy füstérzékelőt, de annak meg az akkuja még nem érkezett meg. Ezért egyenlőre a két nyílászáró érzékelővel, illetve a két távkapcsolóval próbálkozom. Mindkét típust nagyon egyszerű volt a rendszerhez illeszteni. Az eddigi tapasztalataim alapján azt mondhatom az egész rendszert nagyon egyszerű kezelni, ha valaki veszi a fáradságot és alaposan áttanulmányozza a leírást.

 

Mivel még december végéig a Digi-nél ingyen használható a mobil kártya (Digi hálózaton belül egyenlőre minden ingyenes, sőt a korlát nélküli internet is ingyen van), ezért kísérletezésre kiváló, hiszen ilyenkor az ember akár több száz sms-t is elküldhet.

Felprogramoztam a telefonos és az sms-es értesítést, mindkettő hibátlanul működik. A központi egységet mint egy normál telefont is lehet használni, tehát bárki felhívható róla. A neten keresgélés során ráakadtam az sms-sel történő vezérlésre, az is rendben működik.

 

A távszabályzó egész messziről is használható (eddig kb. 30 m-ről próbáltam), és a nyitás érzékelő szenzor is működik kb. 25-30 m-re).

 

Nálam a lakásban üzemben van egy profi Paradox riasztó rendszer, ami be van kötve egy központba. Azzal nem igazán akartam kísérletezgetni, mert a vakriasztásokat elég borsos áron számolják. Szerettem volna egy olyan saját rendszert, amit teljes egészében én vezérlek, és a riasztásokat küldje el telefonon, illetve sms-ben (később talán bővítem wi-fi-re is). Erre ez a rendszer úgy tűnik alkalmas.

 

Még mindig csak barátkozom a rendszerrel, ezért szívesen fogadok minden hasznos információt. Amit eddig én tudok azt szívesen megosztom másokkal.