Flacika Creative Commons License 2019.09.08 0 0 3389

Idén ismét kilűátogattam a Budavári Borfesztiválra. A fehérek közül a két fő kedvenc, az Irsai Olivér (ezt sajnos(?) sose tudom kihagyni...) és a ŰKéknyelű volt porondon, vörösben többféle került pohárba. Íme a "szokásos" tömör összefoglaló.

 

Bujdosó Kapitány (IO) 2018 - 4-4,5 pont. Kissé bizonytalan voltam, mert a bor sajnos nem volt elég hideg, egyébként rendben volt.

Bóüttner Irsai Olivér 2018 (Badacsony) - 5 pont. Hasonló volt a Kapitányhoz, de hidegebb volt, és ez előnyére vált vele szemben.

Feind Irsai Olivér 2018 - 4,5 pont. Kicsit kevésbé éreztem intenzívnek, mint a Büttnert.

Velence Irsai Olivér 2018 - 5 pont. Talán ez ízlett a legjobban a Irsaik közül, de a borok meglehetősen hasonlóak voltak - de hát így is illik. Mind jellegzetes Irsai volt, a különbségek elég kicsik voltak.

Büttner Kéknyelű 2017 - 5 pont. Meglehetősen hosszú, mandulás utóíz.

Váli Kéknyelű - 6 pont. Kicsit jobb, mint a Büttner, kellően komplex, a mandulásság nélkül.

Gere Tamás és Zsolt Kadarja Dűlőválogatás 2015 - 6 pont. Az én etalonomnak számító Tóth Ferenc Egri Kadarkával sajnos nem sikerült az összekóstolás (mire odakerültem, már testesebb vörösök után voltam), de emlékeim szerint hasonló. Sima, jól iható, a könnyedebb, gyümölcsös, fűszeres stílusból, amely nekem a Kadarkánál jobban bejön, mint ha erőltetnék a testességet.

Gere Attila Fekete Járdovány 2017 - 8 pont. Kíváncsi voltam a fajtára, és nekem bejött, ízlett. Tartalmas,  kellően gyümölcsös, jól iható.

Gere Attila Syrah Selection 2017 - 6 pont. kissé csalódás, ugyanis a hordó túlságosan érződik a borban. A Járdovánnyal együtt kóstoltam, a különbség eléggé feltűnik. Nekem a gyümölcsösebb jobban bejön, ha jólél emlékszem, ezt mát itt is megírtam korábban.

Garamvári Syrah 2017 - 8 pont. Jobb, mint a Gere, krémes és hosszú lecsengés. Az alkohol "csak" 13,5%, pár éve 14,5%-os évjáratot kóstoltam a fesztiválon. Így is jó!

Günzer Tamás Bocor Cuvée 2015 - 8 pont. Egy jól sikerült házasítás, testes, hosszú lecsengés.

Thumerer Rébus 2012 - 7 pont. Cabernet Sauvignon - Syrah - Merlot házasítás. A Bocort nem éri el, annál nekem kissé fanyarabbnak tűnt, ettől függetlenül jó bor. Fanyarabb volta miatt inkább ételek mellé tudnám elképzelni.

Thummerer Nagy Eged Bikavér Grand Superior 2015 - 6 pont. És megin a hordó, a fásság, ami nekemm sok volt benne. Azért csalódás, mert jónéhány éve a "sima" superior bikavérük nagyon ízlett.

Katona Borház Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc 2017 - 8 pont. Egyik "szokásos" kedvencem, most is ízlett.

Ikon 1199 Királyok Shiraz - Cabernet Franc 2012 - 7,5 pont. Krémes textúra, a Katona CS-CF-től csak kicsit marad el számomra. Másnak lehet, hogy jobban tetszene. A Katona gyümölcsösebb, ez krémesebb.

Feind Cabernet Franc 2017 - 8 pont. Testes, komplex, 18 hónapot volt barrique-ban, de ez nem érződik abban, hogy rányomná a bélyegét a borra. Tetszett.