IWAS Creative Commons License 2019.09.01 0 0 3383

Bussay Pinot Noir 2016. Száraz, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű vörösbor. Alk. 13,5%, ára 3,8 eFt. A Zalai-dombság délnyugati végén emelkedő Kövecs-hegyen, Csörnyeföld határában a lehető legegyszerűbb borászati eljárással készítette Bussay Dorottya. Spontán, héjon erjedt, majd 500 literes tölgyfahordóban érlelődött közel fél évig. Jó minőségű natúr parafadugó. A szokványos PN-színnél is halványabb, silleres megjelenés. Van benne egy kis téglás árnyalat is, ami nem jó jel egy három éves bornál ("koravén"; legjobb esetben most van a csúcsán, de én biztos, hogy nem tartogatnám sokáig, ha lenne még belőle bontatlan palackom). Az illata alacsony-közepes intenzitású, fajtajelleges (avar, hecsedli, cseresznye). Kóstolva közepesen testes; finom savak, megfelelő adagban; aszalt cseresznye, liofilizált eper; a fajtának megfelelően (vékony héj) kevés, selymes tannin. Jó közepes hosszúságú lecsengése a kortyközép egyenes folytatása, minimálisan érződő alkohollal. Összességében egy fajtajelleges, finom, nem csontszáraz, jól iható, de nem túl komplex pinot noir. Én a testesebb osztrák és olasz PN-okat jobban kedvelem, de megértem azokat is, akiknek ez a burgundi vonal jön be inkább. Elsősorban önmagában való fogyasztásra javaslom, mert eléggé törékeny bor finom kis részletekkel, amelyek étel mellett már nem tudnának érvényesülni. IWAS-score 3/5-4/5.