Critter Creative Commons License 2019.08.02 0 0 2717

Üdv!

 

Nem tudom, mennyire alaposan figyelted meg, de lenne pár kérdésem, a válaszok nagyban segítenék a határozást. 

 

Láttál bármilyen, akár halvány mintázatot a potroha tetején?

Láthatóak voltak a szövőszemölcsök a potroha végén?

Tudom, ez fura lesz, de nem néztél véletlenül farkasszemet vele? :-) Azt lenne jó tudni, hogy a nyolc szeme milyen elrendezésben volt? Két sorban, négy alul, négy felül, vagy két sorban, kettő felül, hat alul?

 

Két faj között vacillálok ugyanis, mindkettő nagytestű pók, és Dél-Európában gyakoriak.

 

Az egyik a Fekete kövipók (Gnaphosa Lucifuga), ez a faj szabadon vadászik éjjelente, ami magyarázná, hogy reggel miért nyílt terepen leltél rá. Max 2 centire nő meg (lábak nélkül), és a potroha egyszínű fekete/sötét szürke, de gyakran látható rajta négy kis bemélyedés, afféle gödröcske. A szemei két sorban, 4-4 alakzatban vannak és jó nagy szövőszemölcsei vannak.

 

A másik a Nagy eretnekpók (Amaurobius Ferox). Ez maximum 1.5 centire nő meg elvileg (szintén lábak nélkül), és falrepedésekben, résekben él, oda szövi a zűrös kis hálóját. Viszont ha el akar költözni, teszemazt ha a nagy eső kiöntötte, akkor lehet szabadon flangálva is látni, ideiglenesen hómlesz eretnekpókként. Az eretnekpók potrohán többnyire. látható valami kis halvány minta, bár sokszor szinte teljesen fekete. A szemei elredezése 2-6, amint azt a képeken is láthatod, és a szövőszemölcsök kevésbé látványosak.

 

Jó eséllyel valamelyik a kettő közül.

 

Előzmény: kandras1991 (2716)