Törölt nick Creative Commons License 2019.06.02 -1 1 8869

Tavaly lehúztam északon 2.600 kilométert.

Itt irok róla.

Tulajdonképpen a közlekedésről tudok neked néhány dolgot elmondani.

 

Ha autóztok, akkor a gatyát kössétek fel. 
Nem vasárnapi autós vagyok, több mint harminc éve vezetek, akár teherautót is. Az évek megkoptatják az embert, lassabban reagál a történésekre, mint tizennyolc évesen, de bármilyen korú is vagy egy három-négy sávos körforgalom örvénylése a gyakorlatlan, a helyi szabályokat nem ismerő embernek elég kemény dió. 


A portugálok nem hajtanak gyorsan. A végletekig betartják az ötvenes tempót. De a körforgalomban se sokkal lassabban haladnak.

Ki lehet ismerni a szokásaikat egy idő után. Van ahol azt hiszed segítettek neked, de valójában nem ez történik – vannak íratlan szabályaik, amit következetesen betartanak. Vannak ijesztő dolgok is. Amik nálunk a vadkeleten „megszokott szabálytalanságok”, az náluk abszolút nem tolerált cselekmények és bizony be is tartanak neked érte.

 

Példák:

 

- Ha egy széles úton haladsz és ki akarsz kerülni egy kukát, kerékpárost, bármit, akkor a szembejövő sávban nem fognak lejjebb húzódni azért hogy neked sikerüljön ez a manőver. Jönnek veled szemben egyenesen és akkor sem húzódnak le ha van helyük.

- A záróvonal szent. Ha elől megy egy mopedes ötvennel a kilencvenes úton, akkor összejön akár egy száz autós konvoj is, nem előznek, ha záróvonal átlépéssel lehet csak megtenni. Sok helyen az úttesten a záróvonal méter magas "oszlopokból" áll.

- A több sávos körforgalom egyedi szabályokkal járható. Ez azt jelenti, hogy nincs a szélső sávban körbe-körbe...

- Pályán jobbra tartás van és ezt komolyan betartják.

- Vidéki utakon, városokban sok helyen emelt gyalogátkelőhelyek vannak. A lassú áthajtásra nagyon gyorsan ránevelnek vele.

- A települések előtt ki van rakva egy-egy baromi nagy ötvenes tábla. Adnak rá egy másodpercet, hogy felfogd és egy másodpercet hogy fékezz. A tábla mögötti részt egy radar figyeli. Ha ötvennégy felett gurulsz, akkor a település bejáratánál kapsz egy piros lámpát és nézheted állva a falut fél percig. Egyszerű mint a faék. Ez hiányzik tőlünk.

 

Öszesítve a portugálok kifejezetten jól közlekednek. Van közlekedési kultúrájuk, olyan amiről itthon csak beszélünk de nem tudjuk mi az.

A külföldieket segítik, pontosabban kerülik a konfrontációt. (Gyorsabban ki lehet terelni egy tudatlant a körforgalomból, mint elmagyarázni neki a perec szabályt)

 

 

Egyébként a Sixt-nél béreltem scdw biztivel. Felvétel 15, leadás 10 perc.

Ha megtervezed az útvonalakat amit be akarsz járni, akkor azzal számolj, hogy a távolságokat kifejezetten csak autópályán lehet legyőzni. Az összes többí úton egy óra alatt örülhetsz ötven kilométernek. A pályákhoz kérj a kocsiba elektronikus pályadíj fizetést (etoll)

Előzmény: Strawberry1990 (8868)