KozO Creative Commons License 2019.03.29 0 0 8842

Aveiro a Portugál tengerpart egyik legvonzóbb városa? Nem hinném, viszont aki arra jár semmiképp ne hagyja ki.

Túl sokat nem érdemes várni és akkor kellemesnek bizonyul. Aveiro kicsit olyan, mint egész Portugália: nagyszabású régmúlt, szegényes múlt, felfutó közelmúlt, problémás jelen, kérdőjeles jövő.

 

 

Portótól alig egy órányira autóval könnyen meg lehet közelíteni ezt a kisvárost. Csatornáival, csónakjaival (moliceiros) és különleges épületeivel egyedülálló Portugáliában. A csónakokat korábban a tengeri moszatok begyűjtésére használták, később a sót szállították vele, ma pedig már a turistákat fuvarozzák a csatornákon. 400 évvel ezelőtt

 

 

A belvárost könnyen bejárhatjuk. Érdemes ellátogatni a Mosterio de Jesus kolostorba, ahol egykor Szent Johanna élt. Az életébe nem akarok belemenni, de érdekesség, hogy miikor elhunyt minden virág elhervadt, de mikor a koporsójával végighaladtak az utcákon mind kivirágzott, életre kelt.

400 évvel ezelőtt sólepárló biztosította a város gazdagságát egészen a 16. századig, amikor egy nagy vihar elzárta a várost a tengertől 200 évre.

 

Beira Mar a városka központi része, ahol a téren (Praca de Peixe) nagyon jó kisvendéglőket találhatók friss halételekkel. Több fogásos menüt már €10-12-ért lehet kapni, de egy főételt sörrel és kávéval már €7,5-8,5-ért lehet találni.

 

(salmão azaz lazac roston)

 

Ha már az ételeknél tartunk, akkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy legfontosabb és tradicionális iparcikkük a só. Meg lehet vásárolni az ajándékboltokban, de az ára nagyon változó, nem mindegy hol vesszük meg. Egy kiló só €1,5, de van ahol 8, 10, 15-ért is árulják kisebb kiszerelésekben. Teljesen természetes eredetű, fogyasztásra alkalmas.