Walaki_mas Creative Commons License 2018.12.21 0 0 67

Az idoszakos bojt temahoz szeretnek nehany, altalam fontosnak tartott megjegyzest irni:

1. Fogyas

Az idoszakos bojt kivalo eszkoz fogyasra, a megertesem szerint a leghatekonyabb.

Az elhizas hormonalis problema (legfobb szerepe az inzulin hormonnak van). A bojt alatt hormonalis valtozas kovetkezik be, az inzulinszint lecsokken es a szervezet egy ido utan elkezdi a szervezetben elraktarozott zsirt felhasznalni, vagyis nincs ehezes.

A bojt alatt - a kaloriacsokkentesen alapulo modszerrel ellentetben - nem serul, nem lassul le a metabolizmus.

Az ehseget okozo hormon szintje csokken, igy az ehsegerzet csokken - a kaloriacsokkentesen alapulo modszer eseten az ehsegerzet no, mivel nem kovetkezik be hormonalis valtozas.

2. Cukorbetegseg (2-es tipusu)

A betegseg problemaja az inzulinrezisztencia. A bojt alatt bekovetkezo hormonalis valtozas egyike, hogy az inzulin szintje lecsokken, ami segit az inzulinrezisztencia megtoreseben.

A mar emlitett fogyasnak is fontos szerepe van, elsosorban a belso szervekre (pl. maj, hasnyalmirigy) lerakodott zsir elegetese kulcsfontossagu az inzulinrezisztencia felszamolasaban.

Igy a 2-es tipusu diabetesz visszafordithato, gyogyithato.

3. Autophagy

A bojt alatt bekovetkezo hormonalis valtozasok hatasara a sejtek ontisztito tevekenysegbe kezdenek, a sejten beluli problemas reszeket lebontjak. Ez tudomanyosan az authopagy.

4. A bojt hossza

A hosszabb bojt nagyobb elonyokkel jar, termeszetesen a kockazat is no.

Az altalam hasznalt forrasok 7-14 napnal hosszabbat nem javasolnak, mivel a 7-14 napos mar nagyon hatekony es az ennel hosszabb bojt kockazata felulmulhatja a hasznossagat.

A korabbi hozzaszolasokban a 16/8 oras bojtot lattam a legtobbszor, van ezen kivul sok verzio, pl 24, 36, stb.

 

A korabbi hozzaszolasaimban hivatkoztam a forrasokra, akit erdekel, utana tud nezni.