vélemény Creative Commons License 2018.11.19 -2 3 8774

Látnivalók folytatás

 

Arte Antigua Múzeum. A portugál  gyűjtemény zárva. Az európai egy jó kis képtár. Fő attrakció egy Bosch triptichon a szokásos stílusban és mellette egy Dürer kép. Ami nyitva azt kb 1 óra alatt meg lehet nézni. LC-vel ingyenes. A kávézó terasz a folyóra néz.

Sao Vicente templom és kolostor. Közel a Santa Engraciahoz.A kettő között a Santa Claran kedden és szombaton bolhapiac. Felmegy a 28-as villamos, vagy a metro Santa Apolonia állomásától a 734-es kisbusz. Gyalog nagyon meredek. A templom az egyik könyv szerint a város legszebb reneszánsz épülete. Háát, a mai formájában II. Fülöp építtette, abban a 60 évben amikor Portugália spanyol megszállás alatt volt. Az épület annyira barátságos, mint II. Fülöp volt. A kolostorban viszont közel másfél órát töltöttünk. Két kerengő csempeképekkel, szép sekrestye, a pátriárkák síremlékei, a Braganza ház kriptája. A emeleten La Fontaine meséinek  illusztrációja 38 csempeképen. Mindegyik mellett 8-10 soros leírás, angolul is. Szöveg nélkül nem érthetők a képek. Kb a harmadát elolvastam, de utána meguntam. Innen tovább a templom teraszára lépcsőkön,  érdemes körbejárni. Jó rálátás a

folyóra és a Santa Engraciara. 5€, LC nem jó.

Diadalív a Rua Argenta végén. Fel lehet menni, lifttel de után még kicsit lépcsőzni is kell. Nyitva este 7-ig, mi sajnos csak sötétedés után  értünk oda.  Akkor is szép volt, de nappal is érdemes felmenni. 3€, LC-vel ingyenes.

Sao Roque templom. Szerencsére a két református útitárs nélkül mentünk, már az ajtóból visszafordultak volna. Minden kápolna nagyon díszes  , a Keresztelő kápolnája még díszesebb. Rómában készítették  csak a legdrágább anyagokból, ott a pápa megáldotta, szétszedték, idehajóztak vele, összerakták. A megrendelő V. János királynak a "Pazarló" volt a ragadványneve.