Makkoscipo Creative Commons License 2018.07.17 0 0 39

Azt hiszem, hogy érdemes megemlíteni, hogy a középhullámon is van digitális adás (tudtommal kíséleti stádiumban), ott az igazi érték, hogy pl. lehetőség lenne egy adóval besugározni az országot, úgy, hogy 12-16 adót lehet fogni mindezt 3MW teljesítménnyel! A Kossuth adót ha pl digitalizálnák, azzal el lehetne érni szinte az összes Mo körüli magyarul tudó népességet.

 

Ezek mellett az, hogy mennyire felel meg a vájtfülüeknek, másodrendű szempont, én pl. a legtökéletesebb módon hallgatok zenét, erősítő nélkül, a Zeneakadémián! Ennél jobbat biztosan nem tudtok!

 

A rádiózásnál hullámhossztól függetlenül az is szempont, hogy nincs visszacsatolás a vevő és az adó között. Akarom mondani, hogy pl. egy 200 000 fős stadionban, (nem politizálunk!) is lehet fogni akár 200 000 rádióval adást (nagyon kis helyen, nagyon sok vevő). Ez ma mobilon, vagy wifi-n nem egyszerű... További előny, hogy 3MW teljesítménnyel egy helyről 12-16 adó fogható az egész ország területén.

 

Az ország irányítása (katasztrófa és háborús helyzetben) is szempont, csak megfelelően kel vigyázni rá (fegyveresen).

 

A digitális rádiózásnál szempont, hogy egyszerű legyen a vevő! Az nem baj, ha az adó bonyolult! És a lényeg, hogy a szabványosítás gyorsan alakuljon ki, lehetőleg nagy területen. Akkor lesz olcsó a vevő.