mirla Creative Commons License 2017.12.13 0 0 19246

Nincs mit, Sanyi!:) Korábbi fórumozásból emlékszem még

a nevedre, és olvastam másik fórumon is a hsz-dat, így már értem, miért hagyod itt Hollandiát jó 10 év után.

Nem kevés azért az a nyugdíj, amit itt ezalatt felépítettél, és minden itt töltött évre 2 % AOW (öregségi nyugdíj) is megillet, ha elérted a nyugdíjkorhatárt, ami a te esetedben már valószínűleg 67,5 év körül lesz. Tehát 20 % AOW is jár, ezt se felejtsd el majd megkérni a céges nyugdíj mellet, mert most még nem lehet ez ügyben intézkedni, de az SVB-nél (Sociale Verzekeringsbank) be kell jelentened, hová költözöl, illetve hol  leszel elérhető, mert különben nehezen találnak meg.

Amikor kéred majd a nyugdíjat, be kell bizonyítanod, hogy itt dolgoztál.

Az UWV-nél mindenkiről tartanak nyilván adatokat a munkavégzéssel kapcsolatban (ha hivatalosan be volt jelentve az illető). Minden dolgozónak van saját UWV-portálja, DigiD-vel léphetsz be.

Javaslom, hogy minden munkával kapcsolatos adatot innen tölts le, amíg aktív vagy a rendszerben. (werk geschiedenis).

Ezen kívül őrizd meg az összes szerződést, fizetési "cédulákat" (salarisstrookjes), ha lehet, digitálisan, nyiss egy file-t erre és ide ments le minden adatot magadnak.

Erre óriási szükséged lehet akkor, amikor kéred a nyugdíjat.

Mi úgy jártunk pl., hogy az a cég megszűnt, ahol férjem 10 évig dolgozott, és 1996 előtt nem volt digitális databank az UWV-nél, így saját iratainkkal kellett bizonyítani a tényeket, de mi megőriztünk mindent gondosan.

Ezért nagyon fontos dolgok ezek.

Még csak annyi, hogy 10 év holland nyugdíjat már érdemes itt megtartani, már csak azért is, mert sosem lehet tudni, a magyar kormány hogyan nyeli le, ha hazaviszed:((

 

Sok sikert az ügyintézésben és kívánom, hogy minden terved sikerüljön!:)

Het ga je goed!

 

Előzmény: bolond38 (19245)