Törölt nick Creative Commons License 2017.07.04 0 0 5844

Azt hiszem, hogy a cikkbol igaz 64,8 %-a. :)

 

Az igaz, hogy altalaban a legközelebb altalanos iskola teljesen jo, az is igaz, hogy tanarnak lenni buszkeseg, vagyis ez egy becsulett szakma. Az is igaz, hogy altalanos iskola, legalabbis elejen, elegge laza.

 

Az nem igaz, hogy az altalanos iskolak allami iskolak, azok az önkormanyzati iskolak, föleg. Vannak ugynevezett normaalikoulu-k, amelyek allami iskolak (ott leendo tanarok tanitanak), de nem sokan. A Pisa eredmenyek mar nem annyira jok: a lanyok meg mindig jol szerepelnek, de a fiuk nem. Sokat a csaladi hattertol fugg, hogy megy az iskola gyereknek, kulön szegeny, "munkas" csaladoktol szarmazo fiuknak nehez az iskola.

Erröll bövebben pl. ez a mai cikk Ilta-Sanomatban

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005091529.html

 

A finn iskola kicsit olyan mint finn jegkorong, teljesen ok, közepesen jo. Ugy altalanositva mai fiatalok kevesebbet olvasnak, rosszabban irnak, de lehet, hogy ettol meg nem hulyek, mint regebben.  Csak a könyv helyette inkabb mobiltelefon van kezben. Mostanaban elegge kemeny megszoritasok voltak iskolakban, nagyobb tanulocsoportok, kevesebb a penz. Na, nem vagyok szakerto.

Előzmény: likkatill (5843)