rigisound Creative Commons License 2017.03.09 0 0 6916

Sziasztok!Leírom első tavaszi bénázásom történetét hátha valakinek okulásul szolgál majd.

Adott egy Berlingo 1.4 benyás és az első tavaszi napsütés.Már előző hétvégén kicseréltem a szelepfedél tömítést mert igen-igen meg volt keményedve és szivárgott az olaj elég szépen.

Nosza felbuzdulva a jó időn, gondoltam lemosom a motort hiszen megszűnt az olajfolyás.Elő a brigeciolt meg a nagynyomású mosót azt adj neki.Egészen jól sikerült letisztítani az én drágám erőforrását,száradás után az első indítás sikeres nem áztattam el semmit!Hurrá!!Viszont pár másodperc múlva csikorgás az ékszíj -ami nem is ék hanem hosszbordás de ez most mindegy- oldaláról.Hajaj biztos kimostam valamelyik görgőből a zsírt.Szerencsére volt itthon mind a két görgőből bontott de még jó állapotú,hajrá csere!Kicserélve ékszíj vissza. Upsz ugyanaz a hang!!wd40-el fujkálva a görgőket néha halkabb de csendes az sose.A generátor szíjtárcsája alá fújva határozottan halkul. Bakker generátor csapágy! Világosodtam meg.Kicsit furcsállottam mert kb egy éve lett teljesen felújítva de hát ez van.Indulás az SKF boltba.Nem lehet mondani ,hogy nem hallották, hogy merre járok,éktelen visítás a motortérből.Hurrá megint itthon.Ékszíj le  szervószivattú majd a generátor ki.Kézzel könnyen forog nem ad rendellenes hangokat sem.Mindegy itt vannak az új csapágyak, akkor csere.A visszaszerelés már másnapra maradt mert közben rám sötétedett.Lényeg a lényeg visszaszerelve mindent, a visítás-csikorgás nem szűnt meg.Rövid családfa és a francia felmenők emlegetése után elő újból a wd40-es flakont fújom ide fújom oda, és egy óvatlan pillanatban a hosszbordás szíj belső felére is.És láss csodát tök csönd!megszűnt minden rendellenes hang.Tehát a mosás közben leoldodott valami kenőanyag az ékszíjról.

Valszeg lesz olyan, akinek ez egyértelmű lett volna már az első nyekergésre, nekem viszont kb egy nap kellett mire rájöttem.