nazareth Creative Commons License 2017.01.11 0 2 4968

Olvass vissza, és kiderül: a fremósok annyira igénytelenek, hogy bármin, még akár deszkára szögezett lego síneken is tudnak játszani :)

 

Viccet félretéve: szerintem a FREMO-n belül a modulok összeállítása pont nem egy kritikus dolog. Illik első körben magával a FREMO-val megismerkedni, hogy megtudd, egyáltalán miben gondolkozz, mire van szüksége a magyarországi csapatnak (állomás, ipar, rakodók, nyíltvonal? Mekkora? Milyen jellegű? Egyenes? Íves? Hány fokos? Satöbbi-satöbbi); ez azért is szükséges, mert gondolom az ember egy ismert csapathoz szeretne bejelentkezni a vadiúj moduljaival.

 

Aztán ha elkezded, igazából a modulok asztalos szempontból egyszerűek, mint a faék (legalábbis a hagyományos asztalokhoz képest), terep szempontjából pedig "legyen nagyon szép". Ezek mind általános dolgok, nem hiszem, hogy a FREMO-topikban kellene kitárgyalni, hogy hogyan oldjuk meg a modul sarokmerevítését, váltóállítást, fűcsomót az út mellé, vagy a Csörgő hajtásának rendbetételét...

 

OFF

 

Amennyire én az elbeszélésekből tudom, a tagságom előtti régi időkben ez a fórum azért jött létre, hogy a FREMO-tagok és az érdeklődők konstruktív párbeszédet folytassanak. Aztán valamiért a dolog kettészakadt: voltak, akik csinálták a dolgokat, és voltak, akik ekézték.

 

Folyamatosan ment a diskurzus arról, hogy miért kellenek a plusz szabályok; miért olyan szigorú az egész; képtelenek voltak megérteni, hogy a szabályok opcionálisak, aki nem akarja betartani őket, annak ott a vasútmodellező társadalom maradék 98%-a. Aztán sokan voltak, akik mindent a szervezés, forgalom, árufuvarozás rovására írtak: mer' a fremósoknak csak a forgalom számít, a járművek nem; mer' a fremósoknak csak a forgalom számít, a terep nem...  Ezeket az embereket egyszerűen nem értem. Kizárólag a saját szempontjaik szerint kritizálnak, holott szerintem van jópár versenyképes modulunk, és alig van Magyarországon még olyan banda, akik ennyire megpróbálna odafigyelni a gördülőállományra, korszakokra (emellett persze oda kell figyelnünk a vonatösszeállításokra, az árufuvarozás élethűségére, üzembiztonságra, menetrendre, és egy sor olyan dologra, amire mások nem).

 

A lényeg, hogy idővel itt a fórumon a FREMO valamiért szitokszóvá vált, a tagok-barátok pedig egyszerűen beleuntak a "Mér' nem" és "Mer' ti" hangulatú hozzászólásokba, és átszoktak más fórumokra, ahol köszönik szépen, jól vannak, megvannak.

 

A fentiek függvényében talán megérted, hogy miért nem fog itt senki hanyatt-homlok rohanni, hogy az Általad feltett ironikus, számonkérő hangvételű kritikára választ adjon. 

Előzmény: tumikas (4966)