Central 01 Creative Commons License 2017.01.01 0 0 459

Nagyon szívesen, ha előkerül egy témába vágó kép itt a helye! Igen az akkori pályaudvart mezők vették körül, nem véletlen a szintén szomszédos Vérmező elnevezése sem, ami tényleg mező volt akkoriban.

 

Az igazgatósági épülettel kapcsolatban van egy ellentmondás a kép és az oldalon lévő szöveg között. Az oldalon a kép keletkezését 1865 - 1868 ra teszik ez kb. valós időpont lehet, hiszen az ig. épület az 1860- as évek végén kapott bővítést.  Az oldalon lévő szöveg az épület vágányokra merőleges részét említi előbb megépültnek, és a vágányokkal párhuzamos részt a későbbinek. Csakhogy a képen látható, hogy ez pontosan fordítva történt, hiszen ott még csak a vágányokkal párhuzamos rész állt.  http://egykor.hu/budapest-i--kerulet/deli-vasut-igazgatosagi-epulet/3852

 

Az egykori L alakú épület a II. világháborúban súlyosan megsérült nagy részét elbontották ma csupán egy egyszintes kis épületrész maradt meg belőle. Autógumi szerviz működik benne.

 

Az egykori térfelügyelőségi épület szerencsésebb volt, csak viszonylag kisebb mértékben sérült. Helyreállítva és felújítva a MÁVTI Kft. működik benne.

Előzmény: alkotasu (458)