[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.12.07 0 0 18

A Hungaroton folyamatosan jelenteti meg újdonságait, míg a legújabb hír a 2016. augusztus elején megjelent, Bartók, a zongorista című albumával kapcsolatos, ugyanis...

.

Az év egyik legjelentősebb komolyzenei versenyében döntős a
Hungaroton lemeze

.
Budapest, 2016. december 7.

.
Az International Classical Music Awards (ICMA) 2017. évi szavazásán a Hungaroton Bartók the Pianist című albuma a három legjobb felvétel közé jutott az Archív kategóriában – közölte december 6-án Remy Franck, a zsűri elnöke. A nyertesek listáját 2017. január 19-én teszik közzé, a díjkiosztó gálakoncertre 2017. április 1-jén a lipcsei Gewandhausban kerül sor.

.
A döntőbe jutott albumok 119 kiadó 321 felvétele közül kerültek ki; a Hungaroton kiadványa az Audite és a BR Klassik lemezeivel szerepel az Archív kategória finalistái között: az előbbi Maureen Forrester, az utóbbi Fritz Wunderlich felvételeit tartalmazza. „Magyar komolyzenei kiadó számára talán az évtized egyik legnagyobb sikere a Bartók-album ilyen megtisztelő fogadtatása” – mondta Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt  vezérigazgatója.

.
A Bartók the Pianist című album Bartók Béla zongorajátékának örökérvényű keresztmetszetét adja. Az első korongon a 20. századi magyar zene géniusza saját szóló-kompozícióit, míg a második lemezen Scarlatti, Brahms, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán alkotásait és saját kamaradarabjait játssza.

.
Az International Classical Music Awards (ICMA) a világ vezető független hanglemez-szakmai díja, amelynek odaítélésében üzleti-kereskedelmi szempontok nem játszanak szerepet. A nemzetközi zsűri elnöke Remy Franck, a luxemburgi Pizzicato szaklap főszerkesztője. A zsűriben részt vevő további médiumok és szervezetek: Andante (Törökország), Crescendo (Belgium), Das Orchester (Németország), Gramofon (Magyarország), Horvát Rádió és Televízió (Horvátország), MDR Kultur (Németország), Musica (Olaszország), Musik und Theater (Svájc), Opera (Nagy-Britannia), Orpheus (Oroszország), ResMusica (Franciaország), Rondo Classic (Finnország), Scherzo (Spanyolország), IMZ International Music + Media Centre (Ausztria).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1951-ben alapítja meg az állam a Magyar Hanglemezgyártó Vállalatot (MHV), mely a 60-as évektől Hungaroton néven működik tovább. A kiadó klasszikus zenei kiadványai rendszeresen nyernek díjakat nemzetközi megmérettetéseken. A Diapason, a Goldberg, a Le Monde de la Musique, a Pizzicato és más szaklapok kitüntetésein kívül kiemelten említésre méltó a három MIDEM-díj a Dohnányi-hegedűversenyekért (1999), a Bartókösszkiadásért (2002) és a Bartók Új Sorozat
elsőként megjelent SACD-jéért (A Fából faragott királyfi, Kossuth– szimfóniai költemény), valamint a Classical Internet Awards (2004) díja egy Kocsis Zoltán
vezényelte Bartók SACD-ért. A Bartók Új Sorozat legfrissebb, a hegedűszonátákat
tartalmazó része Kelemen Barnabás és Kocsis Zoltán előadásában a Gramophone Awards 2013 versenyében kamarazene kategóriában megkapta az “Év lemeze” díjat. A kiadó 2015-ben jelentette meg Beethoven összes zongoraversenyét Várjon Dénes és a Keller András vezényelte Concerto Budapest előadásában.

 

 

 

xxxxx

.

A 2017. évi díjakra nevezettek teljes listája, kategóriánkénti bontásban is, INNEN megnézhető. A fenti beszámoló utolsó sorában lévő album is a nevezettek között volt, míg számos más magyar vonatkozás is figyelmet érdemel: magyar szerzők vagy magyar előadók szereplése más kiadványokban. A korábbi versenyekre nevezettek és a díjazottak között is van magyar kapcsolat.

.

A döntőbe került felvételek (kategóriánként 3-3) pedig az ERRŐL a linkről elérhető PDF-táblázatban olvashatók. Magyar vonatkozások itt is vannak: a Beethoven-zongoraversenyekkel nem jutott ugyan döntőbe Várjon Dénes és a Keller András dirigálta Concerto Budapest albuma, de a Hungarotonos Bartók-album mellett

.

Várjon Dénes is döntős lett a Schumann-zongoraversennyel, amit az Audite nevezett (a partner a Heinz Holliger dirigálta WDR Szimfonikus Zenekar volt).

.

A további döntősök között már kevesebb a magyar vonatkozás: a Liszt, Kodály és Eötvös Péter művekkel szereplő felvételek mellett egyedül Boldoczki Gábor jutott döntőbe egy Penderecki-trombitaversennyel!

.