ujjéé Creative Commons License 2016.06.09 0 0 60500

Szia!

 

Azt hiszem, még azok vagyunk többségben, akiknél évek múlva derült csak ki, hogy mi a baj, pedig a jelek már korábban is fennálltak. Érdekes, hogy azt tapasztalom, hogy lassan nincs olyan ember, akinél ha szóba kerül a PCO, ne azt válaszolná, hogy ja, igen, van ilyen ismerőse, mégis még hány doki nem ismeri fel/nem tud róla(?).

Szerintem mindenképp menj el endokrinológushoz, az ő területük ez igazából, a nőgyógyász csak az egyik következményét látja (és tudja kezelni) a betegségnek, de attól az ok nem szűnik meg. És ne aggódj, a PCO-nak is vannak fokozatai, tehát ezzel nincs megpecsételve semmi, ráadásul egyre több jó eredményről hallani.

Amit nagyjából mindenki mondani fog kezelésnek: elsősorban diéta (napi 5-6x alacsony GI-ű ételek fogyasztása- én a Gastroyal Fogyókúrás menüjét rendelem már egy ideje, és a két fogást kettéosztom ebédre és vacsira, plusz reggeli, tízórai, uzsonna), mozgás (azt mondják, már heti 2-3x fél óra tempósabb séta is segít; én például mindenhova biciklivel meg gyalog járok), és esetleg gyógyszer/táplálékkiegészítő (általában Metformin vagy én most az Inositolra váltottam, és évek óta a legjobb eredményt produkáltam). Az endokrinológus el kellene, hogy küldjön egy glükózterheléses vérvételre, amin a 0 és 120 perces vércukor- és inzulinszintet nézik. Ha ezt nem kéri, akkor szerintem kereshetsz is egy másikat. És állítólag nagyon gyakran együtt jár a PCO-val a pajzsmirigy alulműködés (mint nálam is), már csak ezért is érdemes elmenni egy endokrinológushoz, ez egyszerűbb esetben egy vérvétellel megvan. Nekem most, 8 év után múlt el minden tünetem, amikre azt gondoltam, alkati (mindig hideg kezek-lábak, fázósság, köröm- és hajgyengeség), ráadásul mostanában magamtól kelek már 6-7 köürül, ami szintén nem volt jellemző :), hogy kaptam egy plusz hormonpótlást a pajzsmirigyemre áprilisban. 

És pláne, hogy még csak tervezitek a gyeremekvállalást, szerintem remek esélyeid vannak, hogy mire oda juttok, minden rendben is lesz veled. A neten rengeteg anyagot találsz a témában, a diétához is.

Orsi

Előzmény: vik2410 (60499)