Ropass Creative Commons License 2016.05.29 0 0 18906

264.

A Bizonyíték Vizsgálata

 

Talán ha megkérdezed magadtól ezeket a kérdéseket, rájössz hogy amikor a vacsora közben a síelésről beszéltél, egy Jim nevű srác vicceket mesélt.

„Whoa, tényleg belefeledkeztél.”

Arra szintén emlékezhetsz, hogy amikor beszéltél, a Tina nevű lány lefelé nézett egy darabig, amiből arra következtettél, hogy nem érdekelte amit mondasz.

Könnyű meggyőzni magunkat hogy a következtetéseink pontosak, és minden egyéb igyekezetünk, hogy másként lássuk a dolgokat csak önáltatás, hogy jobban érezzük magunkat.

Néz szembe a tényekkel – mondja a kritikánk. Unalmas vagy és nem kedvelnek. Fejezd be önmagad hülyítését.

Ezt úgy nevezik, hogy érzelmi érvelés, a kritikád ezzel a módszerrel tud megtörni. Röviden ez azt jelenti, hogy valamit kizárólag azért gondolsz igaznak, mert csak egyszerűen igaznak érzed.

Egy totális vesztes vagyok, mert totális vesztesnek érzem magam.

Az ilyen kritikát nehéz megkérdőjelezni, mert néhány nagyon körkörös logikán alapul. Amikor észreveszed, hogy ezt csinálod, lépj egyet hátra és figyeld meg mi történik valójában a szituációban. Még akár fel is tehetsz kérdéseket magadnak Tim és Jim viselkedéséről és motivációjáról, vajon a viselkedésük mást jelenthet-e mint amire következtettél.