[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.04.04 0 0 16

A Hungaroton legújabb kiadványán folytatja a kiemelkedő magyar muzsikusok bemutatását. A Budapesti Fesztiválzenekar kiváló művészeiből álló Lanner kvartett a XIX. század első felének elragadó bécsi muzsikáját játssza: Franz Schubert és a bécsi walzer "szülőatyjaként" ismert Joseph Lanner műveit. közreműködik: Miklósa Erika, az ismert és kimagasló díjakkal többszörösen kitüntetett koloratúrszoprán énekesnő.

 

Így kezdődik a március 31-i sajtóbemutató anyaga, és rögtön felmerül a kérdés: mennyire ismert nálunk Joseph Lanner, a kvartett névadója, korának híres hegedűse és zeneszerzője, aki többször is járt Magyarosrszágon, Pesten is, ide vonatkozó zenéket is írva.

 

Nagyon nem vagy nem nagyon, pedig szülőhazájában közös szobra van a keringőt világsikerre segítő társsal, id. Johann Strauß-szal, és Bécsben, Grácban és több kisebb városban, de még Németországban is számos utcát neveztek el róla.

 

A keringőző párokkal övezett szoborcsoport a bécsi Rathausparkban látható 1905 óta. A kvartett honlapján többet lehet megtudni róluk is, az együttes tagjairól is, de addig is a CD-ről:

 

https://www.hungarotonmusic.com/music/viennese-miniatures-by-p9831.html

 

 

 

A Lanner Kvartett közel 4 éve alakult, a házi muzsikálás Zenés Vendégségként való életre keltésére, hogy új közönséget nyerjen meg az igényes kultúrának. Azóta külföldön és itthon is több helyen léptek fel, lelkes híveik száma egyre nő.

A Bécsben is hegedülő Selmeczi Gábor, az együttes vezetője szerint: "hisszük, hogy a jó zenét mindenki szereti, de a komolyzenei előadóművészetnek megújulásra van szüksége, hogy újra csábító legyen a nagyközönség számára (...) Célunk, hogy egy új, stílusában, működésében, műsorválasztásában és zenei felfogásában a hagyományos vonósnégyesektől radikálisan eltérő módon jelenjünk meg a kulturális életben."

Cselló helyett nagybőgővel játszanak a dinamikusabb hangzás érdekében, emiatt sok átiratot készítenek.

 

A Wiener Konzerthaus stúdiójában felvett CD-n most közreműködő Miklósa Erika Schubert: A zenéhez (An die Musik) c. dalát énekli, amihez belinkelhetővé teszem az eredetit egy közel 40 éves felvételről. Nem különös, de kedves szövegét a kortárs, de Schubertet 54 évvel túlélő Franz Adolph Friedrich (von) Schober írta, és ezt a kis költeményt mások is megzenésítették.

 

Du holde Kunst, in wieviel grauen Stunden,

Wo mich des Lebens wilder Kreis umstrickt,

Hast du mein Herz zu warmer Lieb entzunden,

Hast mich in eine beßre Welt entrückt!

Oft hat ein Seufzer, deiner Harf' entflossen,

Ein süßer, heiliger Akkord von dir

Den Himmel beßrer Zeiten mir erschlossen,

Du holde Kunst, ich danke dir dafür!

A sajtóbemutatón zenélt is a kvartett, alapos tudásukat ízlésesen és megnyerően bemutatva, hiszen a főleg itthon játszó zenészeket eddig csak zenekarban hallottam.

Komolyan gondolják és csinálják, bár szerintem nincs jelentős átjárás az általuk megnyert közönségből az "igazi", hagyományos komolyzene irányába.

Egy további illusztráció a lemez második számához...