ujjéé Creative Commons License 2016.03.08 0 0 60442

Sziasztok!

 

Négy évre visszamenőleg visszaolvastam a fórum hozzászólásait az elmúlt egy hétben.

 

Az én sztorim (nem túl) röviden:

2004-ben, 17 évesen voltam először nőgyógyásznál a rendszertelen mensesem miatt, aki hosszas vizsgálatok (többek között hormonszintek) után azt mondta, teljesítményszorongó vagyok, később rendeződni fog a ciklusom.

2008-ban, mikor még ugyanúgy nem változott semmi, egy barátnőm az enyéimhez nagyon hasonló tüneteket sorolt fel, akkor hallottam először a PCOS rövidítést. Elmentem az ő nőgyógyászához, aki a négy évvel korábbi labor eredményemen aláhúzta az emelkedett tesztoszteron értéket, és felírta az LH/FSH arányt, ami akkoriban 3 körül volt, és hogy dg: PCOS. Ezt az UH is megerősítette, és kezelésként fogamzásgátlót javasolt, ami a párkapcsolatom miatt is jó volt.

Ezután kb. egy év alatt híztam 30 kilót, de azt korábban is sokaktól hallottam, hogy a fogamzásgátlótól szoktak, ezért nem gyanakodtam másra.

Mígnem felhívott egyszer édesanyám, hogy egy rádióműsorban beszéltek a PCO-ról, és ott azt mondták, anyagcsere-zavarról van szó, endokrinológushoz kell menni, stb. Ezután kezdtem jobban utánaolvasni a betegségnek, és egy szintén ebben szenvedő barátnőmmel elmentünk a pesti konferenciára. Ott beszélt egy kecskeméti endokrinológus, az ebben a fórumban is sokat emlegetett N. P., akihez ezután be is jelentkeztem. 

Ekkor voltam először OGTT-en, és kiderült, hogy pajzsmirigy-alulműködésem is van. Letrox, Meforal, napi 30g CH-os diéta, és 3 hónap alatt fogytam 25kilót. A fogamzásgátlót viszont szedtem ugyanúgy tovább, mivel nem mondták, hogy kifejezetten ellenjavalt. Egyébként nagyon nehéz volt, hogy teljesen mást mondott a nőgyógyász és az endokrinológus, és nekem laikusként kellett eldönteni, hogy melyikük érvelése a helyes.

Ezután rendszeres endokrinológiai kontroll mellett teltek az évek, félévente vérvétel, közepes eredmények, hullámzó diéta és mozgás mellett. 

Két éve merült fel a férjemmel közöttünk a gyermekvállalás kérdése, ezért felkerestem egy random nőgyógyászt, aki csupa eljárást javasolt, a természetes teherbeesést szóba sem mondta. Hozzá nem mentem többet. Tavaly ősszel a nászutunkon fogyott el a fogamzásgátló, és az új levelet már nem kezdtem el. Haza értünk, nem jött meg, gondoltam, kezdődik minden elölről, de most már muszáj a végére járni, ezért felkerestem egy másik nőgyógyászt. Miután elmondtam a teljes anamnézist, és hogy titkon arra is gondoltam, hogy esetleg azért nem jött meg, mert terhes vagyok, azt mondta, hogy erre nincs sok esély, de azért megnéz UH-gal. Kiderült, hogy 5hetes terhes vagyok, de a doki azt mondta, hogy ne éljem még bele magam, menjek vissza egy hét múlva, hogy lesz-e szívhang. Pár nap múlva pecsételés, ügyelet, Duphaston, fekvés, kontroll: nincs szívhang, missed ab, műtét, 3 hónap védekezés.

Mivel közben az OGTT eredményeim is romlottak (maga az inzulin jó, csak a 120perces vércukrom esett egyre jobban vissza az éhomihoz képest), az endokrinológus elkezdte csökkenteni a Meforalt, 3x1000 mg-ról 2x500, majd 1x500 mg-ra, mivel nem javultak az értékek. Ennek következtében minden diéta, sport és igyekezet ellenére híztam 10 kilót 3 hónap alatt. (Plusz szerencsére N. felkészültségének, elküldött a vetélés miatt egy véralvadási zavar-kivizsgálásra, ami be is igazolódott, így a jövőbeni terhesség alatt majd injekciót kell naponta kapnom.)

Ezután kezdtem megint beleásni magam a témába, többek között ebbe a fórumba. Három hónapja szedek napi 2000 NE D-vitamint, Folsavat, és a múlt heti endokrinológiai kontrollon, mivel a csökkentett adagok nem használtak, bedobtam az itt megismert Inofolic ötletét. Választhattam, mit próbálnék ki: 2x1 g myo-inozitol vagy 3x1000 mg Meforal. MIvel az előbbi még sosem volt, most úgy döntöttem, adjunk neki egy esélyt. Egy hónap múlva újabb OGTT vérvétel, és az eredmény függvényében vagy marad ez, vagy vissza a magas dózisú Meforalhoz.

Emellett újra 30 g CH-os diéta, mozgás mértékkel, mert a munka mellett kevés időm van, de biciklivel járok dolgozni, sé a szintén itt megismert HIIT 20-30 perces videóit is megicsnálom időnként.

Ebben a hónapban még védekeznünk kell, mivel a cukorterheléses teszt veszélyes lenne egy korai terhességre.

 

Borzasztóan kíváncsi vagyok, mit mutatnak majd a számok egy hónap múlva, mert ennél többet már nehezen tudnék tenni az egészségemért. 

Kicsit türelmetlenek vagyunk már (vagyis leginkább én :D), de ma megnéztem a pco-szindrómás Metformin babamozi két "évadát", és kicsit bizakodóbb vagyok.

 

Ja, és szintén itt tanultam el a hőmérőzés minden csínját-bínját, így 5 napja vezetem a FertilityFriendben az ébredési hőmet. Ilyet még sosem csináltam.

Jelenleg a 10 napos Norcolut végén vagyok, amit a nőgyógyász javasolt a múlt héten, hogy addig is, míg védekezünk, "cseréljük le" a nyálkahártyát egy szép újra, mivel utoljára október elején volt vérzésem, utána a terhesség, és a november végi műtét óta semmi...

Remélem, mire ápirilis elejére minden a helyére kerül, jó esélyekkel indulunk majd a szülővé válásban. 

 

Nekem jó volt olvasni benneteket, és sokat segítettetek is, úgyhogy ezt köszönöm.

Remélem, feléled még a fórum, én figyelni foglak benneteket.

 

O, 28, Szeged