ncsk Creative Commons License 2016.02.20 0 0 60403

A ciszták miatt egy pont a PCOS-nek. A PCOS-t nem véletlenül hívják ezerarcú boszorkánynak (van is egy ilyen című könyv róla). Szóval, hogy kiderüljön mi is a helyzet az alap, hogy kell csináltatni egy terheléses cukor-inzulin vizsgálatot, mert a PCOS alapja az inzulinrezisztencia és jellemzője, hogy a hormonvizsgálatkor az értékek hastárértéken belül vannak, de az IR (inzulinrezisztencia) kimutatható (nem a Homa index-el, mert az elavult és nem mutat meg mindent). Nos házidoki ezt a vizsgálatot nem fogja kiírni, mezei endodoki sem, vagy megcsináltatod magánlaborban, vagy keresel egy ehhez értő endokrinológust. Sajnos ezekből baromi kevés van. Én ide jártam: http://mensmentis.hu/

 

A PCOS-nek egyáltalán nem kritériuma a magas tesztoszteron. Nem a magas tesztoszterontól lesz a szőrösödés, hanem az inzulinrezisztencia olyan anyagcsere és hormon eltolódásokat okoz, hogy a normál tesztoszteron szint is okozhat hiperandrogén tüneteket (azaz azok a bizonyos receptorok túlérzékenyek lehetnek). nekem világ életemben határértéken belül volt a tesztoszteronom, de szőrös voltam, mint egy majom.  Na a lényeg, hogy a tünetek összességét kell nézni. Amit még érdemes megnézetni, az a pajzsmirigy, mert ezek néha együtt okoznak gondokat. DE nem elég TSH-t nézetni, mert az gyakran nem mutatja, hogy van némi alulműködés, hanem T4-et, T3-at és ha nagyon alaposak akarunk lenni akkor anti TPO-t, mert baromi sokan vannak autoimmun pm alulműködéssel, ami szintén okozhat vérzészavart. Ha a dokid, egy 3,6-os TSH-ra azt mondja, ez tökéletes, ne nyugodj bele, az már nem ok. Terhességhez, meg amúgy is a normál működéshez 2 alá kellene menni. 

 

Az, hogy csak cisztáid vannak és a petefészked még nincs megnagyobbodva csak egy szerencse, attól még lehetsz az, nem kell megvárni, hogy annyi ciszta legyen, hogy már hatással legyen rá. 

 

Hogy mi segít. Mozgás, diéta, (és ha nagyon kell, akkor inzulinérzékenyítő gyógyszer). Ha vékony vagy, akkor nagyon sokat dob a latba, hogy milyen a zsír-izom arányod, ált izmot kell építeni, ha sportolsz kerülni az anaerob gyakorlatokat, vagy legalábbis kiegészíteni olyasmivel ami védi, fejleszti az izmokat. A gyorsan felszívódó szénhidrátokat kerülni kell (cukor, fehérliszt, bizonyos gyümölcsök), illetve napszakosan is megvan mikor milyen az inzulinérzékenység, így ha esetleg gyors ch-t akarsz enni, akkor azt semmiképp sem reggel és este (tehát reggelire a tej, joghurt, pékáru, műzli, gyümölcs felejtős). A fehérjékkel lehet jól játszani. 

 

Tünetekről, kezelésről olvasgass itt: 

 

http://pco-szindroma.hu/

 

 

Előzmény: kuglófsütő (60402)