Vestas Creative Commons License 2016.02.19 0 0 25040

A stratégiám még formálódik, nem végleges! 2 hónap van mögöttem ezzel a szisztémával, szóval kb. 6 hónap múlva kezd majd kikristályosodni, ha még  apályán leszek! :-) 2 hónap eredményéből még nem vonnék le komolyabb következtetést!

A legfontosabb, hogy az alábbi hozzászólásomban megfogalmazott szabályrendszerhez igyekszem magam tartani:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=138149074&t=9045503

 

Ez a legfontosabb! Napos charton kereskedem. A belépésekre nem használok bonyolult rendszert. 2 indikátort használok: RSI és egy kisimított Stochastic. A túladott ill. túlvett jelzéseket keresem, lehetőleg egy időben a két indikátoron. Viszont nincs kőbe vésett szabály a belépésre. Azt is nézem, hogy a múltban, hogy viselkedett a devizapár, milyen intenzitással került a túlvett, vagy túladott zónába. Ami nagyon fontos még a belépésnél, hogy mekkora hozam-kockázat aránnyal tudok belépni. Sok esetben azért nem lépek be a jelzések ellenére sem, mert erős volt a korrekció, így a stoppomat viszonylag messze kellene tennem! Kicsi stoppokat használok általában, de azért igyekszem a "zajtól" távolabb elhelyezni. Ez persze azt is eredményezi, hogy több a bukó, mint a nyerő trade-em, de eddig a magasabb nyerők kompenzálták a kisebb bukókat. Ha találok egy szimpatikus keresztet, akkor mind két devizát megnézem még 4-5 másik párral is, hogy néznek ki. Így sok esetben találok egy még vonzóbb párosítást, vagy esetleg mégsem lépek be, mert a többi párral teljes más képet mutat! 

Igyekszem trend irányba belépni, de nem kizárólag. Ha találok egy vonzó trend ellenes korrekciót, abba is szívesen beszállok, csak óvatosabb vagyok a kilépésnél!

A legjobban azt szeretem, ha trend irányba tudok belépni, pl. a hosszú távú trendvonalra történő visszapattanáskor, amit megerősít egy szép kanóc + az indikátorok is. Ami még jellemző, hogy viszonylag korán lépek be! Pl. ha visszapattant a trendvonalra, akkor nem várok arra, hogy egyértelmű legyen a fordulat, mert így sok esetben lemaradnék a magas hozam-kockázat arány miatt!

A zárásnál szintén fontos az indikátorok jelzése, de itt sem kizárólagos. Ha már megkerestem egy trade-en az eredetileg kockáztatott pénzmennyiséget, akkor nullába húzom a stoppot és hagyom futni! Ha a chart, vagy az indikátorok alapján korrekciót látok, akkor szorosabbra húzom a stoppot, de egy trendirányú belépésnél, ahol jók a kilátások, azt sem érdekel, ha visszajön zéróba, mert veszteni már nem veszthetek a pozin, viszont, ha csak korrekció és nem forduló, akkor utána nagy kasza lehet!

Hirtelen és röviden ennyi! :-)

Egy kicsit soknak érzem benne a szubjektivitást, de majd csak később derül ki, hogy ez baj-e!

A fentieknél sokkal fontosabbnak érzem a fegyelmet és az önuralmat! Saját magam tudom a legnagyobb bukókat ill. elszalasztott nyereségeket okozni magamnak, ha nem vagyok fegyelmezett! Szerintem ezen a ponton bukik el a legtöbb stratégia ill. trader, ezért erre fordítom a legtöbb figyelmet!

Még valami: egyetlen egy belépésnél sem gondolom, hogy 70-80% vagy nagyobb valószínűséggel a feltételezett irányba fog menni a kereszt! Olyan lehetőségeket keresek, ahol kb. 55% valószínűséget sejtek! Nincs az az indikátor vagy stratégia, ami meg tudná mondani, hogy a következő idősíkon merre mozdul el az árfolyam! Ezért nem vágom fel az ereimet egy téves belépőnél! 

Talán az még fontos lehet, hogy minden belépésnél lementem a chartot, hogy később elemezni tudjam. Ez azért fontos, mert ha találok olyan trade-t ahol hibáztam, azt így könnyebben elkerülöm a jövőben!

Biztos van még néhány fontos dolog, de már késő van! Ha van még kérdésed, szívesen válaszolok!

Nem gondolom, hogy bármilyen extra titok, vagy tudás birtokában lennék, de ha találtál valami hasznosat, akkor annak örülök!

Előzmény: Törölt nick (25035)