Rőth Sándor Creative Commons License 2015.12.19 0 0 11446

A Kárpát-medencében, meg a Rajna-mentén is számít a pénz. Nem úgy, hogy futja, vagy nem futja valamire, hanem mindenki igyekszik optimalizálni a költséget. 

Például úgy, hogy olyan kis térfogatú tankot gyártanak, ami nem pazarolja a vegyszert.

Az a te dolgod, hogy mielőtt belevágsz valamibe, előtte tájékozódj. Nem a mi dolgunk a tankod kupakját megkeresni, vagy kiválasztani a jól záró tankot.

Tanácsot kértél, megkaptad, erre nekiállsz perlekedni, magyarozni.

Ha olyan biztos vagy a dolgodban, akkor hívd a filmed úgy, ahogy jónak látod. Ha nem, akkor előbb próbáld ki, amit mondunk, és a végén számolj be róla mit tapasztaltál. 

 

Nem tudom miért ragaszkodsz annyira az Ilford DD-X-hez, ha közben szívod a fogad az ára miatt?

Csak, hogy képben legyél, ilyen olcsón sehol sem veszed meg, még Angliában sem. Ha sokallod az árát, hívd elő Caffenolban, bár ott is a minőségi instatnt kávé adja a jó eredményt. 

Ezeket a dolgokat, a mit miben, mennyiért és hogyan, azelőtt kell megnézni, mielőtt belekezdesz a fotózásba. 

 

A Jobo 1520-as tankjában álló hívás mellett 480 ml vegyszer lepi el a filmet. Ez német tank, ha ők azt mondják 480, akkor abban nyugodt lehetsz, hogy nem kell 490 ml. Persze feltételezik, hogy az asztal vízszintes. 

Gyári ajánlás szerint 1+4-es hígításban használható a fenti hívó. Ez a vegyszer még ebben a hígításban is igen nagy kapacitású, sok hatóanyag van benne. 

Ha a tankot eldöntöd, akkor 240 ml vegyszer is elég, ez is német adat, nyugodt lehetsz, ebben bőven benne van a biztonsági tartalék. Minden rollfilmes orsóba be lehet fűzni két tekercs filmet, a Jobo pedig még egy kis pöcökkel is segíti, hogy a filmek ne csússzanak egymásra. Egyébként sem csúsznak, de ők ilyen slendriánok, természetüknél fogva. Így a 240 ml vegyszerben 2 tekercs rollfilmet (vagy kisfilmet) tudsz előhívni. A vegyszer még ekkor sincs kihasználva, annyira nem, hogy ugyanebben a 240 ml-ben másik két tekercs is lehívható, egy kis hívási idő hosszabbítással. 

 Ha a 240-et elosztjuk öttel, akkor 48 jön ki, azaz 48 ml DD-X-ben 4 tekercset tudsz előhívni. Tekercsenként 12 ml vegyszerrel számolva 83 tekercs jön ki az egy liter vegyszerrel. Ha pesszimistán ennek csak a felét vesszük, az 40 tek. 7000/40=175, ennyi forint a hívó költség, ha sokat fotózol. Ha nem, akkor a DD-X nem a te vegyszered. Vagy választasz másik hívót, vagy elviszed a filmed egy laborba, ahol 1200 forintért hívják elő darabját, és, ha nekiállsz kárpátmedencézni, meg magyarozni, akkor nem fognak szívesen látni még ennyi pénzért sem.

 

Hígíthatod a DD-X-et 1+6 arányban is, nem sóherságból, hanem a laposabb nega érdekében, akkor viszont csak egy menetre érdemes használni.

Előzmény: Törölt nick (11441)